Çayır tırtılına karşı havadan mücadele çalışması yapılıyor

Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Trakya'da çiftçiler, çayır tırtılı ile mücadele ediyor. Tarlaların büyük bir kısmını saran çayır tırtılına karşı drone ile ilaçlama yapılıyor.

Çayır tırtılına karşı havadan mücadele çalışması yapılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bazı ayçiçeği tarlalarında yoğun olarak görülen çayır tırtılı, gelişim dönemindeki bitkiye zarar veriyor.

Trakya’da ayçiçeği ekili alanların büyük çoğunluğunda görülen çayır tırtılı zararlısı ile mücadele sürüyor. Üreticilerin endişesi her geçen gün artarken, Tarım ve Orman Bakanlığı zararlıyla mücadele için hemen alarma geçti. Çayır tırtılının görüldüğü bölgelerde ilaçlama seferberliği başlatıldı. Ayçiçeği ekili alanlarda görülen çayır tırtılı zararlısı ile yapılan mücadeleye bir de drone ile ilaçlama yöntemi eklendi.  Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zararlının görüldüğü arazilerde dronela ilaçlama çalışmalarını başlattı.

“Ürün ve verimde kaliteyi düşürüyor”

Ayçiçeği ekili, binlerce dekarlık arazide etkili olan çayır tırtılı, üründe verim ve kaliteyi düşürüyor. Çayır tırtılı, bitkinin kökünden başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar ürüne zarar veriyor.

Çayır tırtılı, Edirne kent merkezi, Havsa, Uzunköprü, İpsala ve Enez ilçelerinin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli’nde de ekili arazilerde görüldü.

Edirne’nin Meriç İlçesi’ne bağlı Akçadam Köyü’nde dronla ilaçlama çalışmalarına devam ediliyor. Dronla arazisi ilaçlanan Üretici Erçin Sönmez, zararlının bitkinin kökünden başlayıp, yapraklarını ardından da çekirdek kısmını tamamen yediğini ifade etti.

Havadan ilaçlama kısa sürede etkisini gösterdiğini söyleyen Akçadamlı Üretici Erdal Başaran,“Dronların büyük faydasını gördük. İlacın uygulandığı arazilerde tırtılların yok olduğunu gördük” dedi.

Dron Operatörü Faruk Şen ise ilaçlamadan 15 dakika sonra arazilerde etkinin görüldüğünü tırtılların yok olduğunu müjdeledi.

İpek Esma Çeşme