'Buğdayda son yılların en kalitesiz sezonuydu'

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu yıl hasat edilen buğdayların son yılların en kalitesiz buğdayı olduğunu söyledi.

'Buğdayda son yılların en kalitesiz sezonuydu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya'da gerçekleştirilen buğday hasadının sona erdi. Trakya bölgesi, Türkiye'nin önemli tahıl ambarlarından biri olarak bilinirken, bu yıl yapılan buğday hasadı beklenen kalitenin altında kaldı.

Trakya bölgesi, Türkiye'nin önemli tahıl ambarlarından biri olarak biliniyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, Trakya'da gerçekleştirilen buğday hasadı da sona erdi.

Trakya'nın verimli toprakları, tarım sektörünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Özellikle buğday, bölgede geniş tarım arazilerinde ekimi yapılan ve büyük bir ekonomik değer taşıyan bir ürün olarak öne çıkıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçiler, emeklerinin karşılığını hasat zamanında almak için büyük bir titizlikle çalıştı. Tarım traktörleri, hasat makineleri ve emek veren çiftçiler, buğdayları tarlalardan toplayarak hasadı tamamladı.

Buğday hasadının sona ermesiyle birlikte, Trakya bölgesindeki tarım faaliyetleri diğer ürünlerin ekimine ve hasadına yönelik devam edecek.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğday biçim sezonunun sona erdiğini belirtti.

Bu yıl buğday sezonunun ekimin yapılmasının ardından kötü gittiğini fakat mart aylarından sonra gelen yağışların çiftçiyi umutlandırdığını söyleyen Öztürk, çiftçilerin bu yıl rekor biçim beklediğini ancak sezonu normalin çok az üzerinde verim artışıyla kapattıklarını dile getirdi.

Bu yıl hasat edilen buğdayların son yılların en kalitesiz buğdayı olduğunu anlatan Öztürk, yirmi otuz yıldır bu kadar düşük kalitede buğdayın biçildiğini hatırlamadığına değindi.

Öztürk, buğdayda son yılların en kalitesiz sezonunun geçirdiklerini aktardı ve şunları kaydetti:

“Buğdayda son yılların en kalitesiz sezonuydu. Buğdayın kalitesi özellikle rekolteler iklim değişikliğinden etkilendi. Mayıs ayında gündüz gece sıcaklık farkından dolayı buğdaylar nişasta olum evresini kısa tuttu. Akabinde fiyatlar açıklandı. Açıklandığı günlerde fiyatlar çok iyiydi. Fakat arkasına gelen son fiyat artışlarıyla beraber fiyat düşük kaldı. Tabi burada desteklemeler önemli. Desteklemelerin artması gerekiyor. Bizler çiftçiler olarak mazot ve gübre desteğinin artırılmasını talep ediyoruz.”

Biçilen buğdayların ardından sapların bol olmasıyla balyalarda artış olduğuna söyleyen Öztürk, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticilerin rahat bir şekilde balyalarını tedarik ettiğine vurgu yaptı.

Öztürk, ihtiyaç fazlası balyaların ticaretini yapan makine sahipleri tarafından bağlanıp istiflendiğini ve kışın talep olduğu zaman da satışa sunulacağını anlattı.

Doğukan Vurgun