Bu yıl çeltikte yüksek rekolte ve verim bekleniyor

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Çeltik Tarla Günü' etkinliğine katılan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, geçtiğimiz yıl yaklaşık 515 bin dekar alanda çeltik üretiminin yapıldığını hatırlatarak bu yıl da çeltikte yüksek rekolte ve verim beklediklerini söyledi.

Bu yıl çeltikte yüksek rekolte ve verim bekleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çeltik hasadına kısa bir süre kala Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 'Çeltik Tarla Günü' etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte çeltik çeşitleri açılan stantlarda sergilendi.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen bu organizasyona katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne'nin vazgeçilmez unsurunun tarımsal üretim kapasitesi, sahip olduğu tarımsal araziler, verim ve rekolte olduğunu ifade etti.

"Çeltik üretiminde Türkiye'de öncü il Edirne"

Çeltiğin, Edirne'nin bir markası haline geldiğini ve damgasını vurduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, "Yıllar itibarıyla değişkenlik gösterse de neredeyse sofraya konulan iki tabaktan birisi Edirne'de üretilen pirinçle sofralara geliyor. Çeltik üretiminde Türkiye'de öncü il Edirne" dedi.

Birinci unsurun tarımsal sulama imkanlarının arttırılması olduğunu aktaran Vali Kırbıyık, "Arazideki verimin arttırılması ama ikinci bir unsur da tabii ki burada yeni arayışlar, yeni denemeler, yeni ürünlerle beraber rekoltenin verimliliğini arttırması. Bu noktada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü hakikaten çok kıymetli çalışmalar yürütüyor. Çeltik anlamında da bugüne kadar denediği, ürettiği çiftçimizin hizmetine sunduğu onlarca yeni çeşit var. Türkiye'yi artık mal olmuş tüm ülkenin genelinde kullanılan ve çiftçimizin büyük memnuniyet duyduğu, çeltik tohumlarının çeşitlerinin büyük bir kısmı bu enstitümüzde geliştirilmiş ürünler" ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki haftalarda çeltik hasadının başlayacağını hatırlatan Vali Kırbıyık, çiftçilere verimli ve bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini diledi.

"Çeltikte bu yıl yüksek rekolte bekliyoruz"

Edirne'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 515 bin dekar alanda çeltik üretiminin yapıldığını dile getiren Vali Kırbıyık, "Rekolte miktarına bakacak olursanız 411 bin ton civarında üretim gerçekleştirmişiz. Dekar başına yaklaşık 800 kilogram civarında bir ortalama değerimiz var ki bunun üzerine çıktığımız yıllar da çok da sıkça rastladığımız bir durum. Bu yıl da inşallah rekolteyi daha yüksek bekliyoruz. Çeltik için inşallah iyi bir yıl olacak" şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise yaptığı konuşmada çeltik ve pirinç diyince akla gelen ilk şehrin Edirne olduğunu söyledi.

Teknik ve teknolojilerin gelişmesiyle çeltik veriminde Türkiye'nin önemli bir yere ulaştığına değinen Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Türkiye'nin dünya çeltik verimi anlamında bakıldığında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti.

Çeltik çeşitlerinin sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tescili söz konusu olduğunu aktaran Tülek, "Bu kapsamda bazı çeşitlerimiz Bulgaristan, Makedonya, Rusya ve Ukrayna'da tescil edilmiş ve üretilmektedir. Ürettiğimiz farklı çeltik çeşitleri de var, örnek vermek gerekirse siyah çeltik. 2015 yılında tescil ettirilmiş, diyet gıda olarak düşünülmekte ve belli bir tüketici kitlesi olmakta" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Kırbıyık, çeltik ıslahında görevli mühendislere plaket takdim etti.

Vali Kırbıyık, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Belediye Başkanı Gürkan ve katılımcılar, eline orağı alarak temsili çeltik hasadı yaptı. Ardından ise beraberindekilerle birlikte deneme sahalarını gezerek çeltik üretimi hakkında bilgi aldı.

Özlem Ceylan