Bu yıl buğdayda iyi bir verim bekleniyor

Edirne'de Nisan ve Mayıs aylarında etkili olan yağışlar özellikle gelişim döneminde buğdaya ilaç oldu. Kurak geçen bir kış döneminin ardından gelen yağışların çiftçilere umut olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl buğdayda iyi bir verim beklendiğini belirtti.

Bu yıl buğdayda iyi bir verim bekleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsimindeki yağışların yetersiz olması sebebiyle ürününü kuru tarlaya ekmek zorunda kalan üreticilerin yardımına Nisan ve Mayıs aylarında gelen yağmurlar yetişti. Gazetecilere açıklamada bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Kurak geçen kış dönemi sonrası gelen yağışların buğdayın gelişimine katkı sağladığına değindi.

Nisan ve Mayıs aylarında beklentilerin üzerinde yağış görüldüğünü aktaran Arabacı, aşırı yağış nedeniyle az da olsa bazı tarlalarda buğdayda mantar hastalığına rastlandığını, bunun da ilaçlama yapılarak önüne geçilebileceğini ifade etti.

Buğday ekimi döneminin çok kurak geçtiğini hatırlatan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı,  buğdayın çıkış noktasında etkili olan bölgesel yağışların buğdayın ihtiyaç duyduğu yağışları karşıladığına dikkat çekti.

Buğdayın gelişim sürecini etkileyecek ciddi sıkıntı olmadığını belirten Arabacı, "Nisan ve Mayıs ayındaki yağışlar normalin biraz üzerinde oldu. Bu bir taraftan bizi sevindirdi. Bu aldığımız yağmurlar ürünlerimizin gelişiminin daha güzel olmasını sağladı ve nehir debilerini yükseltti. Çeltik ekiminde korkumuz vardı. Acaba kuraklık olur mu diye korkuyorduk ama bu anlamda yağışlar iyi geldi" dedi.

"Yağışa bağlı bazı hastalıklar oluştu"

Yağışla beraber buğdayda bazı mantar hastalıkları oluşabildiğini aktaran Arabacı, kuraklığa bağlı bazı üreticilerin ilaçlamalarını düzenli yapmadığını ve sonrasında ise yağmurla birlikte mantar hastalıklarının oluşmaya başladığını ifade etti.

"Hastalık yapmadan önce ilaçlama yapmak önemli"

Hastalıklarla mücadele yöntemlerine ilişkin de açıklamada bulunan Arabacı,  "Hastalık yapmadan önce ilaçlama yapmak önemli. Maliyeti düşürmek adına ilaçlamadan çok kaçmamamız gerekiyor. Şu an buğdayın gelişimi güzel ama mantar hastalıkları oluştu. Üreticilerimiz ilaçlamasını yaptı. Yağışların çok olmasıyla bazı bölgelerde ufak tefek göçmeler oldu ama yoğun bir alanda değil. Geçen yıllara baktığımızda bu yıl normalin üzerinde bir verim olacağını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde de afetler olmadan üreticilerimizin karşılığını alacağı hayırlı bereketli bir sezon olmasını diliyorum" şeklinde açıklamada bulundu.

"10 lira ve üstünde bir fiyat bekliyoruz"

Buğday ile ilgili fiyat beklentilerinin olduğunu belirten Arabacı,"Tarım bakanımız 5 Haziran’dan sonra açıklanacağını söyledi. Üreticilerimizin önümüzdeki dönemlerde de yapacağı bütün maliyetleri karşılayacağı bol bereketli güzel bir yıl olmasını diliyorum. En 10 lira ve primle beraber daha üzeri bir fiyat beklentimiz var" dedi.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin