Atık kumaşları değerlendiren öğrenciler, geri dönüşüme katkı sağlıyor

Edirne'de  'Doğa Kumaşında Saklı' projesi çerçevesinde bir araya gelen üniversite öğrencileri, atık kumaşlar ve kıyafetleri bez çanta, cüzdan ve kalemliğe dönüştürerek geri dönüşüme katkı sağlıyor.

Atık kumaşları değerlendiren öğrenciler, geri dönüşüme katkı sağlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atık kumaşlar, üniversite öğrencilerinin elinde hayat buluyor. Kumaşlardan yaptıkları farklı tasarımlarla ele emeği göz nuru ürünler ortaya çıkaran öğrenciler, geri dönüşüme de katkı sağlıyor. Atık malzemeleri değerlendirerek geri dönüşüme katkı sağlayan Sosyal Sorumluluk Topluluğu öğrencileri, atık kumaşlardan çeşitli ürünler tasarlıyor.

Farkındalığa dikkat çekmek adına güzel projeye imza atan öğrenciler hem keyifli vakit geçiriyor hem de doğa bilincini aşılıyor. Etkinlikte belli ebatlarda kestikleri kumaşlardan çanta, cüzdan ve kalemlik tasarlayan öğrenciler, üzerine yaptıkları farklı süslemelerle el emeği göz nuru ürünler ortaya çıkıyor.

Sosyal sorumluluk topluluğunun etkinlik düzenlediğini söyleyen  Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr üyesi Barış Özkapı, öğrencilere her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

"Öğrencilerimize destek olmaya devam edeceğiz"

Destek isteyen öğrencilere her zaman kapılarının açık olduğunu aktaran Özkapı, “Sosyal sorumluluk topluluğu kapsamında hazırlanmış etkinlik içerisindeyiz. Her türlü sosyal sorumluluk projelerine kapımız açık ve desteklerimizi sürdürmekteyiz. Öğrencilerimiz terzilerden aldıkları atık kumaşları bir araya getirerek geri dönüştürülebilir yeni ürünler elde etmek amacıyla çalışma düzenlediler. Bu kapsamda da bizlerden destek talep ettiler.  Biz de giyim ve üretim teknolojisi programcılığının atölyesini öğrencilerimizin kullanımına açtık. Atık ürünler tekrardan geri dönüştürülebilir olmasına katkı sağlamasını istiyoruz” dedi.

Trakya Üniversitesi Biyoloji bölümü öğrencisi ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu Başkanı Ece Güler, terzilerde çok fazla atık kumaş olduğunu ve bunların çöp olarak adlandırıldığını aktardı.

Kumaşları sürdürülebilir hale getirdiklerini aktaran Güler,  “Terzilerde çok fazla Atık kumaş bulunuyor. Bunlarda çöp olarak adlandırılıyor.  Bu kumaşlar çok fazla oranda plastik barındırıyor ve bunun geri dönüşümü sağlanamıyor. Biz de bunun geri dönüşümü sağlamak adına sürdürülebilirlik projesi ortaya çıkardık. Kumaşları sürdürülebilir hale getiriyoruz” Dedi.

Güler, atık kumaşlardan kalemlik, cüzdan ve makyaj çantaları yaparak geri dönüşüme katkı sağladıklarını dile getirdi.

"Atık kumaşların çöpe atılmaması için toplayıp değerlendiriyoruz"

Toplulukta yaklaşık 600 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Güler,“Terzilere haftanın başında gelen kumaşların çöpe atılmaması adına bizim için biriktirilmesini söylüyoruz. Buy kumaşları toplayıp atölyelerde geri dönüştürüyoruz. Burada her arkadaşımız kumaşlarla kendine özgü ürünler tasarlıyor. Kumaşları, fermuarları kendiler seçip istedikleri şekilde burada şekillendiriyorlar ve gün sonunda çok güzel ürünler ortaya çıkıyor. Yaptıkları tasarımlar kişiye kalıyor ve kendileri kullanıyor" ifadelerine yer verdi.

"Bir Yarışma düzenledik ve en güzel üç tasarıma ödülümüz olacak"

Geri dönüşüme dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için yarışma düzenlediklerini belirten Güler, “Bir Yarışma düzenledik ve en güzel üç tasarıma ödülümüz olacak. Kentteki bir işletme ile görüşüp sponsorluk ayarladık. Tasarımı en iyi olan İlk üç arkadaşımıza kahve ve tatlı gibi ödüllerimiz olacak.  Tasarımları İnstagram sayfamız üzerinden bütün topluluk üyelerimize sorarak değerlendireceğiz.   Biz geri dönüşüme dikkat çekiyoruz. Aslında bu kumaşlar bir çöp değil tam tersi ufak dokunuşlarla ortaya çıkabilecek güzel ürünler. Farkındalık oluşturmak için böyle bir yarışma düzenledik.” dedi.

Etkinliğin amacının atık kumaşlardan geri dönüşüm farkındalığı oluşturmak olduğunu belirten Biyoloji 2. Sınıf öğrencisi Sosyal Sorumluluk Topluluğunun Başkan Yardımcısı Sıla Kumçur, terzilerde biriken atık kumaşları toplayarak değerlendirdiklerini söyledi.

"Terzilerden kumaşları alırken çok olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz"

Terzilerden kumaşları alırken çok olumlu tepkilerle karşılaştıklarını belirten Kumçur,  "Terzilerden atacakları kumaşları biriktirmelerini istiyoruz ve onlarda bizim için biriktiriyor. Biz onları alıp bu şekilde geri dönüştürülebilir ürünler elde ediyoruz ve çöpe gitmemiş oluyor.  Burada herkes isteğine bağlı farklı renklerde tasarımlar yapıyor” Dedi.

Topluluğa yeni üye olduğunu söyleyen Uluslararası İlişkiler 1. Sınıf öğrencisi Beril Variş, burada tasarım ürünler yaparak keyifli vakit geçirdiğini aktardı.

Terzilerden topladıkları atık kumaşları atölyede değerlendirdiklerini belirten Variş, "Bu etkinlik kapsamında atık kumaşları değerlendirerek insanların çöp gözüyle bakılan ürünlerin aslında ne kadar farklı kullanılacak ürünlere dönüştürülebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Atık kumaşlar, çanta, kalemlik, makyaj çantası ve kıyafetlere dönüşüyor. Herkesin hayal gücüne kalmış bir durum ve çok güzel ürünler ortaya çıkıyor. Hem çevreye hem de geri dönüşüme katkı sağlıyoruz” dedi.

Etkinliğin çok keyifli olduğunu ve geri dönüşüme katkı sağladıklarını belirten Biyoloji öğrencisi Alperen Karakuş,  atık kumaşları tasarıma dönüştürerek güzel vakit geçirdiklerini ifade etti.

Doğukan Vurgun