Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 92'nci yılı dolayısıyla tören düzenlendi

Cumhurbaşkanı olduktan sonra yurt gezilerine başlayan ve üçüncü kez 21 Aralık 1930 tarihinde Edirne'yi ziyaret eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin 92. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 92'nci yılı dolayısıyla tören düzenlendi

Bando eşliğinde İnönü İlkokulu önünde bir araya gelen öğrenciler ve protokol üyeleri, Atatürk Anıtı'na kadar  kortej yürüyüşü yaptı. Düzenlenen törene Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Baro Başkanı Gökhan Karakoç,kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu'nun anıta çelenk sunması ile başlayan tören bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Daha sonra Atatürk'ün Edirne ziyareti sırasında konakladığı Edirne Belediyesi'ndeki "Atatürk Odası" ziyaret edildi. Buradaki ziyaretin ardından Edirne Sosyal Bilimleri Lisesi tarafından Halk Eğitim Merkezi'nde hazırlanan programa geçildi.

Atatürk'ün Edirne'ye gelişini simgeleyen Türk Bayrağı, öğrenciler tarafından Vali Kırbıyık'a teslim edildi.

Bayrağı teslim almaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, “Atamızın Edirne’yi şereflendirdiği bu güzel günde gölgesinde aziz milleti ilelebet yaşayacağı bu şanlı bayrağı teslim almaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Ona layık olabilmek için elimizden geldiğince çalışacağımızı bütün arkadaşlarım adına dile getiriyorum. Bu anlamlı gün vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz” Dedi.

Edirne Sosyal Bilimleri Lisesi Müdürü Metin Çermaoğlu, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.  Edirnelilerin 21 Aralık’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü görebilmek için yollara çıktığını aktaran Çermanoğlu, ulu önderi bu özel günde saygı ve minnetle andıklarını söyledi.

"Bu geliş, Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin adımlarının Edirne'ye gelişidir"

Edirne’nin Türk ulusunun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık ettiğini vurgulayan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü MetimÇermaoğlu, "1930'un Kasım ayında başlayan ve 52 ili kapsayan bu yurt gezisi ve 21 Aralık'ta Serhat şehrimize; Edirne'ye gelişi. Basit bir geliş değil. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin, emeklemeden yürümeye geçtiği adımların Edirne'ye gelişidir. Gittiği yerde, tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüyü dinlerken bir belediye başkanı. Savaştan çıkmış bir ulusun, demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu. Ne tren garına atılan ilk adım, ne de anlatılması kolay bir geliştir bu. Cumhuriyetin, düşüncelerinin, hedeflerinin, yüzyıllar geçse de unutulmayacak Edirne'ye gelişidir bu. Büyük bir mücadele ile kazanılan, bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezilerinin rolü çok önemli olmuştur. Atatürk'ün Edirne'yi de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngörülen yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleşmiş olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen program öğretmen ve öğrencilerin Atatürk'ün Edirne gezisinden anılarının anlatıldığı canlandırmayı sahnelemesi ile sona erdi.

Özlem Ceylan