Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' söyleşisi düzenlendi

Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü Devecihan Gastronomi Atölyesi'nde 'Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' söyleşisi düzenlendi.

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' söyleşisi düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında Devecihan Kültür Merkezi'nde “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Burak İşçimen yer aldı.

Söyleşi de unutulmaya yüz tutmuş Türk Mutfağının serüveni anlatan İşçimen, gastronomide akademik yapı popüler olması ve bilimsel olarak değerlendirmesi yapıldı.

Son dönemlerde akademik yapılarda gastronomi varlığının çokça duyulduğunu ifade eden İşçimen, “Akademik yapı popüler olarak mı devam etmeli yoksa bilimsel olarak mı devam etmesi gerektiğini karar verildiği bir evreden geçiyoruz. Sosyal medyada ya da televizyonda görmüş olduğumuz ünlü profesörlerin sosyal medya üzerinden bir şey beğenmesi de akademik yapının artık popüler yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu gösterir nitelikte bize sunulmaya başladı. Bu süreç içerisinde gastronomi akademikleşmeye çalışıyor.  Süreç içerisinde gastronomi 2’ye bölündü. Sadece para kazanmak için gastronomi üretenler ve gerçekten gastronomi yapıp lezzet, tat, doku gelenek ve görenek yapılara sahip çıkmaya çalışan olarak bölünme yaşadı.” Dedi.

İşçimen, daha sonra Edirne’nin Osmanlı mutfağındaki yerini anlattı.

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ise 24 yıl yurt dışında yaşadığını belirtti.

Türk mutfağının yurt dışında çok fazla yer almadığını Yörük, Türkiye’de çok fazla yabancı hazır gıdaların tüketildiği restoran ve lokantaların olduğuna vurgu yaptı.

Yörük, yurt dışındaki mutfaklara bakındığında hem yerel hem de küresel olarak geliştiğini söyledi.

Özlem Ceylan – Dilek Şahin