Ecdattan kalan eşsiz lezzet 'Osmanlı Helvaları' vatandaşlara ikram edildi

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Edirne olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından hazırlanan 'Osmanlı Helvaları' katılımcılara ikram edildi.

Ecdattan kalan eşsiz lezzet 'Osmanlı Helvaları' vatandaşlara ikram edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesiyle 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında Edirne’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Türk Mutfağı haftası etkinlikleri çerçevesinde Devecihan Kültür Merkezi’nde Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından “Osmanlı Helvaları” sunumu gerçekleştirildi.

Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte Edirne Olgunlaşma Enstitüsü şefleri tarafından yapılan "Helva-yi Memnuniye", "Helva-yi Sabuni", "Helva-yi Efruşe" ve "Safranlı Helva" misafirlere sunuldu.

Balkanların ve Rumeli'nin gastronomi zenginliğini hem ülkemize hem de tüm dünyaya tanıtmak isteklerini söyleyen İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Bugün Deveci Han’da Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nün şefleriyle birlikte Osmanlı saray mutfağından 4 farklı helvayı yaptılar. Biz de tadına bakacağız. Tabii gastronomik zenginliğimiz bölgemizin, coğrafyamızın, Balkanların, Rumeli'nin gastronomi zenginliğini hem ülkemize hem de tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz.” Dedi.

Günümüze kadar lezzetini koruyan dört farklı Osmanlı Helvası yaptıklarını vurgulayan Soytürk, “Türk Mutfağı kapsamında bugün 4 çeşit Osmanlı helvası yaptık. Biz bu lezzetlerin esnaf lokantalarımızın ve restoranlarımızın menülerine girmesini arzu ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Edirne'de belli bir döneme kadar helva sohbetleri de yapılıyordu”

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hakan Çiçek de Türk Mutfağı haftası dolayısıyla Osmanlı mutfağının en önemli tatlısı olan helvaları tanıtmak istediklerini belirti ve şunları söyledi:

"Geçmişten günümüze, üzüntüde ve sevinçte en önemli yiyecek helvalardı. Hatta Edirne'de belli bir döneme kadar helva sohbetleri de yapılıyordu. Günümüzde eskisi kadar gerek tatlısı gerek sohbetleri unutuldu. Bizim amacımız Türk mutfağının en önemli tatlısının helva olduğunu hatırlatarak yeni nesil gençlere helvayı tanıtmak istiyoruz."

“Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri tekrar gün yüzüne çıkarmak istiyoruz”

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek ve İçecek atölyesinin usta öğreticisi Ayça Tunca de Türk Mutfağı Haftası kapsamında Fatih devrinde yapılan 4 çeşit helva seçtiklerini aktardı.

Osmanlı Helvalarının kendine özgü hikâyesi olduğunu söyleyen Tunca, şunları kaydetti:

“Seçtiğimiz helvaların hepsi Fatih devrinde yapılmış olan helvalar. Biz unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri tekrar gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. İlk helvamız Safranlı Helva, bu helva Fatih ve saraydaki çevresi için hazırlanan bir helvadır. Bir de Helva-yi Memnuniye helvamız var. Rivayete göre İsmini Harun Reşit’in oğlu Memnun’dan aldığı söyleniyor. Fatih devrinde içinde didiklenmiş tavuk ile servis edilir şeklinde de ifadeler var. Biz bugün içinde didiklenmiş tavuk kullanmadık. Ayrıca Gelibolulu Ali’nin sur namesinde de 1582 şenliklerinde servis edildiği söylenir. Diğer helvamız Helva-yi Sabuni bu da helva sohbetlerinde halk tarafından genellikle yapılması tercih edilen helvadır. Bir diğeri de günümüzdeki adıyla Un Helvası olarak bilinen Helva-yi Efruşe helvamız var”  

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık'ın eşi Dilek Kırbıyık'ın da katıldığı programda katılımcılara ustalar tarafından yapılan 4 çeşit Osmanlı helvası sunuldu.

Burcu Temel – Dilek Şahin