Ziraat Odası ekiplerinden çiftçilere yabancı otla mücadele uyarısı

Edirne ve köylerde saha çalışmalarını sürdüren Ziraat Odası ekipleri, arazi incelemeleri sonrası üreticileri yabancı otla mücadele konusunda dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgilendirdi.

Ziraat Odası ekiplerinden çiftçilere yabancı otla mücadele uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

İstenmeyen yabancı otlar, buğday ve arpa veriminde önemli kayıplara neden olabiliyor.  Ekili arazileri ziyaret ederek incelemelerde bulunan Ziraat Odası ekipleri, saha çalışmaları çerçevesinde yaptıkları incelemeler sonucu çiftçilere yabancı ve zararlı otla mücadele konusunda uyarıda bulunuyor.

Edirne Ziraat Odası ekipleri, Karaağaç, Yıldırım, Yeniimaret Mahallerinin yanı sıra Demirhanlı, Domurcalı, Geçkinli, Karayusuf, Menekşesofular, Büyükdöllük, Kayapa, Tayakadın, Karakasım, Orhaniye ve Doyran köylerinde ekili arazilerde incelemelerde bulundu.

Buğday ve arpa ekili arazilerde yabancı otların çıktığını gözlemleyen ekipler, üreticilere yabancı ot mücadelesi hakkında bilgilendirme yaptı. 

"Hava sıcaklığı oldukça önem taşıyor"

Yabancı ot mücadelesinde başarının sağlanması için  rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmaması ve ilaçlamadan sonra en az 6 ile 12 saat yağmur yağmamasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken ekipler, ayrıca ilaçlamaya başlanabilmesi için de hava sıcaklığının oldukça önem taşıdığını belirtti.

Seçilen ilacın özelliğine göre sıcaklığın bazı ilaçlarda 15 derecenin üstüne çıkması gerektiğini belirten ekipler, bu sıcaklığı sadece ilacın uygulandığı andaki hava sıcaklığı değil gece sıcaklıklarının da 1 hafta sürecinde 10 derecelerin altına düşmemesinin ilaçlama başarısı için oldukça önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Yeşil akşam ilaçlamalarında dekar başına kullanılacak su miktarının 20-25 Lt/da olması gerektiğini vurgulayan ekipler, "İlaçlama atım yüksekliği de oldukça önemli olup, çok alçaktan yapılan ilaçlamada bitkiler zarar görebilirken çok yüksek uygulamalarda ise ilaç hedefe ulaşmayarak ilacın etkinliğini düşürebilir. Bu yüzden ilaçları tavsiye edildiği dozda, doğru iklim şartlarında ve doğru zamanında kullanınız" ifadelerine yer verdi.

Her türlü teknik bilgi ve destek için Ziraat Odası tarım danışmanları ile irtibata geçebileceğini hatırlatan ekipler, üreticilere bol bereketli sezon geçirmelerini diledi.

Özlem Ceylan