Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, oy kullanmaya başladı

14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, Edirne'deki sınır kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, oy kullanmaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy kullanılacak gümrük kapılarını belirlemişti. Edirne ve Trakya'nın diğer sınır kapılarında günler öncesinden hazırlıklar tamamlanmıştı. Kapıkule Sınır Kapısı'nda oy kullanacak yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren gelerek oyunu kullandı. Sınır kapılarında sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 14 Mayıs Pazar günü 17.00'ye kadar devam edecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar gümrük kapılarında tatil günleri dâhil 24 saat süreyle oy kullanılabilecek.

Oy kullanma işlemi için Trakya’daki 5 sınır kapısına sandıklar kuruldu. Kurulan sandıklardan 3 tanesi ise Kapıkule Sınır Kapısı’nda yer alıyor. Kapıkule Gümrük Kapısı’nda giriş – çıkış ve biri de tren garında olmak üzere 3 sandık kuruldu.                 Trakya’da Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule ve Dereköy Sınır Kapılarına kurulan sandıklarda yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar oy kullanabiliyor.

Sınır kapısına kurulan sandıklarda oy kullanmak için hangi belgeler gerekiyor?

                Sınır kapısında oy vermek isteyen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, sandık kurulu başkanı Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığı kontrol ediliyor.

                Kayıtlı ise oy kullanıp kullanmadığı sorgulanıyor. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfıyla oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girecek ve oyunu kullanabiliyor.

                Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 vatandaş bulunuyor. 227 bin 646 seçmen ise ilk kez oy kullanacak. En çok seçmen ise 1 milyon 501 bin 158 ile Almanya’da yer alıyor.

"Oyumu burada kullanmayı tercih ettim"

Kapıkule Sınır Kapısı'nda oy kullanan ve seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Hasan Yılmaz, İsviçre'den memleketi Kastamonu'ya gittiğini ve oyunu burada kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

Buralarda sandık kurulmasının iyi bir hizmet olduğunu belirten Yılmaz, "Orada oy kullanmak için Zürih'te bir günümü harcayacaktım. Burası gelenler için iyi oldu. Herkesin oy kullanmasını tavsiye ederim" dedi.

Dün gece Almanya'dan Edirne'ye geldiklerini ve oy kullanmak için otelde kaldıklarını aktaran Şaziye Şahin, Yetkililerin kendileriyle ilgilendiğini ve çok rahat bir şekilde oy kullandıklarını söyledi.

Sınır Kapılarında sistemli ve güzel bir çalışma yapıldığını belirten  Şahin, Seçimlerin vatana millete hayırlı olmasını diledi.

Doğukan Vurgun