YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı

Trakya Üniversiteler Birliği toplantısı Edirne'de Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bilim diplomasisinin Türk diplomasisi içerisinde son yıllarda giderek artan ağırlığını gördüklerini ve bunu desteklediklerini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak Edirne Valisi Yunus Sezer'i ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, buradaki görüşmelerin ardından beraberindeki heyetle birlikte Trakya Üniversitesi ev sahipliğindeki Trakya Üniversiteler Birliği 22. Üst Kurul toplantısına geçti.

Trakya Üniversitesinin ev sahipliğindeki Trakya Üniversiteler Birliği 22. Üst Kurul toplantısı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Trakya Üniversiteler Birliği'nin Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitelerinden teşekkül eden bir birlik olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Erol Özvar,  birliğin amacının üniversiteler arasında akademik iş birliğini güçlendirmek olduğunu  ifade etti.

Trakya Üniversiteler Birliği'nin Trakya bölgesinde yüksek öğretimin eğitim öğretim kalitesini arttırmak ve Trakya dolayısıyla Balkanlar'la yükseköğretime dair ilişkileri güçlendirmek gibi bir misyonu kendisine amaç edinmiş bir birlik olduğuna değinen Özvar, toplantıda 5 üniversitenin katılımcıları ile birlikte yapılan çalışmaları maliyetleriyle birlikte değerlendirmiş olacaklarını aktardı.

" Bu birlikleri destekliyoruz"

Yüksek Öğretim Kurulu olarak üniversitelerin kendi aralarında tatlı bir rekabet de olmasını istedikleri kadar aynı zamanda birbiriyle iş birliği içerisinde olmasını da fevkalade önemli bulduklarını belirten Özvar,  "Rekabetin iş birliğiyle birlikte yürümüş olması üniversitelerimizin eğitim öğretim kalitesinde akademik faaliyetlerin üretkenliğine fevkalade önemli katkı veriyor. Bu bakımdan tatlı rekabetle birlikte, birlikte çalışmak ve birlikte yürümek de en az rekabet kadar önemli. Bu bakımdan üniversitelerimizin bu birliklerini  Yükseköğretim Kurulu olarak destekliyoruz" İfadelerine yer verdi.

" Çok önemli katkıları var"

Trakya Üniversiteler Birliği'nin, yüksek öğretim kurulunun temel amaçlarından bir tanesine çok önemli katkı verdiğini söyleyen Özvar, bu katkının üniversitelerin uluslararası boyutta diğer ülkelerdeki üniversitelerle etkileşim içerisine girmesi olduğunu belirtti.

Trakya Üniversitesi ve diğer üye üniversitelerin Arnavutluk, Kosova, Bosna, Hırvatistan ve Sırbistan'ı dahi içine katmak suretiyle bu coğrafyada bulunan komşu ve dost ülkelerin üniversiteleri  arasında güzel bir bağ olduğuna dikkat çeken Özvar, başkan Coğrafyasında bulunan üniversitelerle daha sıkı iş birlikleri kurulmasını arzu ettiklerini söyledi.

Başta sağlık olmak üzere bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapılmasını teşvik ettiklerini aktaran Özvar, Üniversitelerin Balkan Üniversiteleriyle olan ilişkilerinin arttırılması hususunda daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması konusunda her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Bu bölgenin sadece Balkan coğrafyasına değil, aynı zamanda ülkenin diğer coğrafyalarında yaşayan öğrencilere de fevkalade önemli hizmetler verdiğini söyleyen Özvar, 5 üniversite ile birlikte önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmaları müzakere edeceklerini belirtti.

"Son yıllarda daha tanınır ve görünür hale geldi"

 Türk üniversitelerinin son yıllarda   gerek ulusal, gerek uluslararası çevrelerde daha tanınır ve daha görünür hale gelmeye başladığını dile getiren Özvar, bu tanınırlığın daha da artmasını arzu ettiklerini ifade etti.  Balkan coğrafyasından bu bölgelere daha fazla sayıda öğrencinin gelerek burada eğitim almasını ve yetişmesini arzu ettiklerini söyleyen Özvar,  Bununla alakalı aldıkları  bazı tedbirleri uygulamaya koyduklarını belirtti.

Yükseköğretimin ülkenin en önemli alanlarından bir tanesi olduğunu aktaran Özvar, Üniversitelerin bu alanda devlete ve ülkeye hizmet ettiğine değindi.

Yükseköğretim Kurulu olarak bilim diplomasisinin Türk diplomasisi içerisinde son yıllarda giderek artan ağırlığını gördüklerini ve bunu desteklediklerini belirten Özvar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alandaki görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ve üniversitelerin rektör yardımcıları katıldı.

Özvar, burada yapılan değerlendirmelerin ardından Trakya Üniversitesi Senato toplantısına katıldı.

Doğukan Vurgun