Yenilenen Pazarkule Sınır Kapısı ile sınırdan geçişler artık daha nitelikli olacak

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Pazarkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Modernizasyonu tamamlanan sınır kapısındaki peron sayısı 6'ya çıkarılırken güvenlik önlemleri de artırıldı.

Yenilenen Pazarkule Sınır Kapısı ile sınırdan geçişler artık daha nitelikli olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye, kara hudutlarından kesintisiz ve güvenli geçişi sağlamak için çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı modernize edildi. Yunanistan'a komşu kapının geçiş kapasitesi 3 kat artırıldı.

2 olan peron sayısı, 3 giriş 3 çıkış şeklinde 6 perona çıkarılırken, X-Ray tarama ve yüz tanıma gibi diğer ilave güvenlik sistemleri devreye alındı.

Yenilenen Pazarkule Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunan Vali Kırbıyık, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve yetkililerden bilgi aldı.

Pazarkule Sınır Kapısı’nın yenilenen yüzüyle geçişleri arttıracağını dile getiren Vali Kırbıyık, alanda yerli ve yabancı vatandaşlara en konforlu hizmetin sağlandığını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl toplamda 6.2 milyon kişinin Edirne’deki sınır kapılarını kullanarak Türkiye’ye giriş yaptığını dile getiren Vali Kırbıyık, “Edirne ülkemizin batıya açılan en önemli ili konumunda. Özellikle gurbetçi sezonu bizim açımızdan çok önemli. Avrupa'da yaşayan, orada çalışan vatandaşlarımız tatillerini geçirmek için ülkemize geliyorlar. Bir önceki yıla göre baktığınızda çok ciddi bir artışla geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon 260 bin gurbetçimiz sezonda bu kapıları tabii amiral gemisine Kapıkule olmak üzere kapıları kullanarak girişlerini yaptılar. Tatillerini geçirdikten sonra ülkemize tekrar çıkış işlemleri de yine bu kapılardan yaparak çıktılar. Biz buradaki hizmetlerin en üst seviyede verilmesine çok önemsiyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda gerek Kapıkule olsun, gerek Hamzabeyli olsun, gerek İpsala Sınır Kapımız olsun modernizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Yani karşıdaki muadillerine göre son derece modern, son derece geniş ve tüm peronlar itibariyle baktığınızda vatandaşlarımıza giriş işlemi yapmak isteyen kişilere karşı en üst düzeyde hizmeti verebilecek hale getirildi.” Şeklinde konuştu.

“Pazarkule Sınır Kapısı modernizasyon ile daha nitelikli bir hale getirildi”

2021 yılında başlayan Pazarkule Sınır Kapısı modernizasyon çalışmalarının bu yıl itibariyle tamamlandığını dile getiren Vali Kırbıyık, “Yaklaşık 75 milyon TL’den daha fazla bir kaynak harcanarak bu hale getirilmiş oldu. Gördüğünüz gibi daha öncesinde tek giriş ve tek çıkış peronu olan Pazarkule artık 3 giriş ve 3 çıkış peronlarıyla birlikte çok daha geniş, çok daha nitelikli bir hale getirilmiş oldu. Yine idari binaları olmak üzere gerek gümrük gerek emniyet teşkilatımızın yararlanacağı şekilde yeniden ve çok daha üst düzey nitelikte ortaya konmuş oldu” dedi.

“Giriş çıkış sayılarında yaklaşık 3 katlık bir artış yaşandı”

Pazarkule Sınır Kapısında geçtiğimiz yıla göre giriş çıkış sayılarında yaklaşık 3 katlık bir artış yaşandığını ifade eden Vali Kırbıyık, “Pazarkule Sınır Kapısı kendi özeline her yıl katlayarak geliyor. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre neredeyse 3 katlık bir artış yaşandı. Bu yıl ki ilk verilere baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat bir artış görüyoruz. Geçen yıl bu döneme kadar 50 bin kişi giriş yapmıştı. Şimdi ortalama 96-97 bin gibi gözüküyor. Giriş ve çıkış ortalamasından. Bu yıl gurbetçi sezonuyla birlikte çok daha yüksek bir seviyeye çıkacağını düşünüyoruz. Yani bu da gösteriyor ki bize Pazarkule sınır kapısı da yenilenen yüzüyle birlikte gerek vatandaşlarımızın gerek gurbetçilerimizin gerek yine ülkemize giriş çıkış yapmak isteyen insanların, kişilerin tercih ettiği bir kapı konumuna doğru her geçen yıl artarak devam edecek. Yapılan bu güzel hizmetin ülkemiz için, şehrimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. “ dedi.

Yunanistan tarafında sınır kapısında modernizasyon çalışmaları yapılacak mı sorusu üzerine cevap veren Vali Kırbıyık, “Üzüm üzüme baka baka kararır diye umut ediyoruz. Onlar da inşallah modernize çalışmalarına başlarlar. Çünkü, arada inanılmaz bir fark oluştu. Bir taraf köy garajı gibi, bir tarafta havaalanı gibi bir yer oluştu. Dolayısıyla tahmin ediyorum komşumuza da bu yönde bir adım atılacaktır diye değerlendiriyoruz ama iki sınır kapısı arasına hakikaten çok büyük oranda bir fark açılmış oldu.” Dedi.

Burcu Temel