'Yemek artıkları, kemik ve kıkırdak gibi yiyecekler sokaktaki canlara zarar verebilir'

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi insanları olduğu kadar sokaktaki canları da olumsuz etkiliyor. Sokak hayvanlarının yazın yiyecek ve içecek bulmakta zorlandığını belirten Veteriner Hekim Ahmet Sedat Baykur, yemek artıklarının ve özellikle de kemik, kıkırdak gibi yiyeceklerin asla verilmemesi gerektiğini vurguladı.

'Yemek artıkları, kemik ve kıkırdak gibi yiyecekler sokaktaki canlara zarar verebilir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklığına bağlı olarak yemek artıklarının sokak hayvanlarının hayatını tehlikeye sokabileceğine değinen Veteriner Hekim Ahmet Sedat Baykur, sıcak havalarda sokak hayvanlarının doğru beslenmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Kış mevsiminde vatandaşların evlerine kapanması dolayısıyla yiyecek ve içecek bulmakta zorluk çeken sokak hayvanları, yazın da hava sıcaklıklarının artması ve insanların yazlıklarına gitmesine bağlı olarak yiyecek ve içecek bulmakta zorlanıyor.

Vatandaşlar sokaktaki canların hayata tutunabilmesini sağlamak için çeşitli noktalara su kapları ve kuru mama bırakarak destek olmaya çalışıyor. Ancak bazı vatandaşlar ise yardım etmeye çalışırken, istemeden de olsa yemek artığı, kemik ve kıkırdak gibi gıdaları bırakıyor. Bu gıdaların sıcak havalarda hayvanların sağlığını tehlikeye soktuğunu belirten Veteriner Hekim Ahmet Sedat Baykur, özellikle sıcak havalarda gıdaların çok çabuk bozulduğuna ve bu nedenle yemek artıklarının sokak hayvanlarına verilmemesi gerektiğine değindi.

“Yemek artıklarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz”

Sokak hayvanlarının yiyecek bulmakta zorlandığını söyleyen Baykur, köpeklerin kedilere göre bu konuda daha çok zorlandığını aktardı. Özellikle sıcak havalarda sokak hayvanlarının beslenmesine doğru gıdalarla destek verilmesi gerektiğine vurgu yapan Baykur, “Öncelikle ucuz kuru mamalardan temin edebilirler. Vatandaşların yardım için bıraktığı yemek artıklarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Havalar çok sıcak dolayısıyla gıdalar çabuk bozulabilir. Yardım edelim derken onlara zarar verebiliriz. Vatandaşların özellikle kemik, kıkırdak gibi yiyecekleri asla vermemelerini tavsiye ederiz. Hani köpek kemik yer düşüncesi normalde yanlış bilinen düşüncedir. Yedikleri kemikler ciddi zarar yaratabilir. Kemik vermemelerini de tavsiye ederim” şeklinde açıklamada bulundu.

Vatandaşların ucuz kuru mamaları marketlerden temin ederek kapılarının önüne bırakabileceğini belirten Baykur, yazın su ihtiyacının artmasına bağlı olarak temiz suyu bir kaba koyarak sokak hayvanlarının bulunduğu noktalara bırakmaları için vatandaşlara çağrıda bulundu.

Özlem Ceylan