Yaşagör, 'Vatandaşlardan küçük esnafa destek bekliyoruz'

Vatandaşlar Türkiye genelinde bazı zincir marketlere mühür vurulmasının ardından kendi mahallelerindeki küçük esnaftan alışveriş yapmaya başladı. Kamuoyundaki boykotların ardından vatandaşların küçük esnafa yönelmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, 'Vatandaşlardan küçük esnafa destek bekliyoruz. Yerel esnaftan alışverişini yap, evine yakın bakkalından gıda alışverişini yap ve yerel esnafına sahip çık diyoruz' dedi.

Yaşagör, 'Vatandaşlardan küçük esnafa destek bekliyoruz'

Türkiye'de son günlerde sürekli fiyatı değişen ürün etiketi gören vatandaşlar, bu süre boyunca bu gelişmelerin enflasyonla ilgili olmadığını ve burada fahiş zamların geldiğini anmadıktan sonra durumu ilgili bakanlıklara iletti. Yapılan şikayetlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, duruma müdahale etti ve denetim yapılması talimatını verdi. Fahiş fiyatlardan şikayetçi olan vatandaşlar, yavaş yavaş yerel marketlere yönelmeye başladı.

Bu zincir marketlerle ilgili mücadelelerinin yıllardır sürdürmeye çalıştıklarını aktaran Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, bir markaya ait olanda bile 10 bin şube ve tekelleşme karşısında küçük esnafın zor durumda kaldığını ve yok olma noktasına geldiğini ifade etti.

Bu zincir marketler büyüdükçe küçük esnafın zor durumda kaldığını aktaran Yaşagör, bu zor şartlar altında mücadelelerini sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

Bu zincir marketlerin büyüdükçe tekelleşmeye gittiklerinin fark edildiğini söyleyen Yaşagör,"Bir markanın 10 bin şubesi olunca oturduğu yerden tüm şubelerde aynı fiyatları belirlediklerinde yükseltebiliyorlar. Bunlar vatandaşın cebinden istedikleri an daha fazla para alabiliyorlar. Bunların karşısında perakende ticareti yasasını düzenlenmesi ve belli kurallar çerçevesine getirilmelidir. Küçük esnafın da yaşaması için destekler arttırılmalı ki bu zincir marketlerle daha fazla mücadele edebilelim" dedi.

Geçen ay içinde tarım kredi kooperatifleri ile ilgili bir gelişme olduğunu ve şuanda pilot belge seçilen illerde uygulamanın başladığını belirten Yaşagör, "Bizim gibi sonradan başlayacak illerde çalışmalar başlamadı. Bunu da yakın zamanda görmek istiyoruz. Bu anlamdaki desteklerini bir an önce gerek tarım kredi kooperatiflerince gerek başka kanallardan yapılıp küçük esnafın da yaşayabilmesi sağlanmalıdır. Küçük esnafın bunlarla rekabet edecek gücü ancak destekle mümkün olabilir. Vatandaşın şikayeti de fiyatların çok yükselmiş olmasıdır" ifadelerine yer verdi.

 Vatandaşlardan küçük esnafa destek beklediklerini söyleyen Yaşagör, "Yerel esnaftan alışverişini yap, evine yakın bakkalından gıda alışverişini yap ve yerel esnafına sahip çık diyoruz.

Siyasi partilerin de zincir marketlerin denetlenmesi gerektiğini savunduğuna ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası bu marketlere denetimlerin arttırıldığına yönelik açıklamada bulunan Yaşagör, "Yıllardır söylediğimiz şey de bu yöndeydi. Bu markalar tekelleşmeye gidecek demiştik. Küçük esnaf diye bir şey kalmayacaktı. Bu zincir marketlerin 50 bine çıktığını düşündüğümüz zaman piyasada bakkalın kalacağı söylenemez. Bu yüzden müdahale edilmesi yerinde oldu" ifadelerini kullandı.