Verim kaybı değil artışı bekleniyor

Trakya'da yaygın olarak yetiştirilen kanola bitkisi bu yıl erken olgunlaştı. Uzmanlar sebebinin bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinden yüksek seyretmesi olarak açıklıyor. Bölge çiftçisini endişelendirse de uzmanlar kayıp değil aksine verim artışı bekliyor.

Verim kaybı değil artışı bekleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de sıcak hava kanolanın erken olgunlaşmasına neden oldu. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Trakya sarı örtüsünü erken giydi.

Trakya çiftçisi, kanolanın ekim alanını, ayçiçeğine alternatif olarak giderek genişletiyor. Kanolanın birçok kullanım alanı bulunuyor.

Erken çiçeklenme, yöre çiftçisini kaygılandırsa da uzmanlar verim kaybı oluşmayacağını vurguluyor.

Kanola, Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan yağlık tohumlardan. Trakya'da yaklaşık 300 bin dönümde kanola yetiştiriliyor.

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kanolanın bu yıl 20 gün erken çiçeklendiğini söyledi.

Son yılların en sıcak aralık ve ocak aylarını geride bıraktıklarını ifade eden Kaya, “Kış ayı biraz daraldı. Küresel ısınma nedeniyle mevsimler kaydı. Kışlık ekimler bir ay geç yapılmaya, yazlık ekimler ise bir ay erken yapılmaya başlandı. Bu yıl son 60-70 yılın en sıcak kış ayını yaşadık. Normalde uzun yıllar beklentileri sonucu nisan sonunda açması beklenen kanolalar ay başında ve ortasında açmaya başladı, tarlalar sarıya boyandı.” Dedi.

Kaya, erken çiçeklenmenin verim kaybına yol açmayacağını iletti.

Kanolanın kış bitkisi olduğunu belirten Kaya, erken çiçeklenmenin rekolteyi artıracağını aktardı ve şunları kaydetti:

"Kanola açısından önemli olan çiçeklerdeki döllenme. Çiçeklenme süresi ne kadar uzun olursa o kadar faydalı oluyor. Kanoladan şu an tüm doğa faydalanıyor. Arılar buradan nektar topluyor. Eğer sıcaklıklar fazla olursa çiçeklenme süresi düşecek. Verim açısından tarladaki bitki sayısı, bitkideki dane sayısı ve danenin ağırlığı önemli. Aşırı sıcak söz konusu olursa dane suyunu çabuk kaybedebilir ve yağ oranı düşük cılız daneler ortaya çıkar. Geçen sene ayçiçeğinde bunu yaşadık. Kuraklık ve sıcak nedeniyle buğdayda verim düşüklüğü yaşadık.”

Doğukan Vurgun