Vatandaşlar bilgilendirilerek, ücretsiz tarama yaptırmaya davet edildi

Edirne'de 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla kentin en işlek noktalarından birisi olan Saraçlar Caddesi'nde bilgilendirme standı açıldı. Stantta bilgilendirme yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, ücretsiz tarama yapıldığını belirterek vatandaşlara çağrıda bulundu.

Vatandaşlar bilgilendirilerek, ücretsiz tarama yaptırmaya davet edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), ekipleri tarafından 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Vatandaşlara broşür dağıtılarak kanser hastalığının önemine ve ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

"Erken tanı çok önemli"

Kanserin, önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten KETEM sorumlu hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, “Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Dünyada nüfusun yaşlanması ile birlikte 2040 yılında 29.9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı ve 15.3 milyon kişinin ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceğinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından öngörüldüğünü aktaran Yavuz,  Dünya kanser istatistiklerine göre; 75 yaşa kadar her 5 kişiden 1’inde kanser gelişme riski, her 10 kişiden 1’inde ise kanser nedeniyle hayatını kaybetme riskinin mevcut olduğunu söyledi.

"Belli kanser türleri için tarama yapılıyor"

Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri olmak üzere 3 çeşit kanserde taramam yapıldığını belirten Yavuz,  " Tabi bunların belli yaş sınırlamaları var. Meme kanseri ile ilgili 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda 1 mamografi çekerek tarama yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arası bütün kadınlara 5 yıl aralıklarla Smear yapılarak HPV testi yapıyoruz. HPV DNA’sına bakarak tarama yapıyoruz. Kolon kanseri için de 50-70 yaş arası kadın, erkek her 2 cinse de GGK, gaitada gizli kan testi denilen çok basit bir şekilde tarama yapıp, bunların erken teşhisini sağlayıp, hayata tutunmasını sağlıyoruz. Bunun için tüm sağlıklı bireylerin KETEM’e gelmesini istiyoruz. Çünkü erken teşhiste kişinin hastalığı olup hiçbir belirtisi olmadan kişiler kanser olabiliyor. Bunun farkında olmuyor. Fakat erken teşhiste yapılan tetkiklerde bu ortaya çıkıyor. Teşhisi konulduğu zaman sağ kalımı yüzde 100 olabiliyor. O yüzden erken teşhis çok önemlidir. Bütün sağlıklı olan kadınları ve erkekleri, yaş grubunda olan herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Edirne merkez ve Keşan ilçesinde olmak üzere toplam 2 adet KETEM merkezi bulunduğunu belirten Yavuz,  bunların Özgür Çocuklar Parkı’nın hemen karşısında bulunan Merkez KETEM ve Toplum Sağlığı Merkezi’nin içinde yer alan merkez olduğunu söyledi.

İpek Esma Çeşme