Uzmanından uyarı: 'Yanlış kalp masajı hayatı tehlikeye atabilir!'

Yanlış yapılan uygulamaların hasta ve yaralıya daha çok zarar vereceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, Sağlıklı olan ve belki kurtarılacak bir insanın sırf yanlış bir kalp masajı yüzünden kaybedilebileceğini  veya başka bir sorunun gözden kaçabileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: 'Yanlış kalp masajı hayatı tehlikeye atabilir!'

 

 

İlk yardımın kaza ya da ani hastalık durumunda sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, olay yerinde, profesyonel sağlık ekibi gelinceye kadar durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak, eldeki imkanlarla yapılan müdahale olduğunu hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gül, kalp masajına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Düşüp fenalaşan ya da bayılan kişi ile karşılaşıldığında kalp masajı yapmak gerekebildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, bu müdahalenin mutlaka eğitimli kişiler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kalp masajı yapmanın hem Avrupa'da hem de Türkiye'de belli kurallara bağlı olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gül,sağlık çalışanı olmak dışında ilk yardım eğitimi ve sertifikasını almış kişiler olması gerektiğini vurguladı.

"Hastanın kalbi durdu deyip kalp masajı yaparsan hayatını kaybetmesine bile sebep olabilirsin"

Kalbi durmamış kişiye kalp masajı yapılması durumunda çok kötü sonuçlarla karşılaşılabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gül,"Kaburgalar kırılabilir, kırık olan kaburganın kırık ucu kalp zarını delip kalbi yırtabilir. Sağlıklı olan ve belki kurtarılacak bir insan sırf yanlış bir kalp masajı yüzünden kaybedilebilir veya başka bir sorun gözden kaçabilir. Hastanın kalbi durdu deyip kalp masajı yaparsan hayatını kaybetmesine bile sebep olabilirsin" ifadelerine yer verdi.

O yüzden hastanın tüm solunumunun, havayolunun, dolaşımının yani kalp atışlarının, tansiyonunun toplu halde değerlendirilmesi için ilk yardım yapabilecek birisi ya da ambulans gelene kadar beklemek gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gül,"Kalp masajı yapacak kişinin mutlaka eğitimli olmasına dikkat edilmeli" diyerek uyarıda bulundu.

Özlem Ceylan