Uzmanından uyarı: 'Soğuk havalar değil, ani ısı değişimleri hasta ediyor'

Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yerini soğuk ve yağışlı havaya bıraktı. Soğuk havaların değil, ani hava değişimlerinin hasta ettiği yönünde uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Ülgey, ani hava değişimlerinde görülen ve damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için kalabalık yerlerden uzak durulması ve maske takılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Uzmanından uyarı: 'Soğuk havalar değil, ani ısı değişimleri hasta ediyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevsim geçişlerinde ve ani hava değişimlerinin olduğu zamanlarda gece gündüz arasındaki ısı farklarının hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Ülgey, bu durumda başında üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, grip, zatürre ve bronşit gibi hastalıkların ortaya çıktığını belirtti.

Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklılıklarının birden düşmesi ve soğuk ve yağışlı havaların etkili olması hastalıkların artmasına neden oluyor. Mevsim normallerine göre giyinilmesi yönünde vatandaşlara çağrıda bulunan Uzm. Dr. Ülgey, yalancı bahara aldanmamak gerektiğini vurguladı.

Ani hava değişimlerinin bağışıklık sistemini düşürdüğünü belirten Uzm. Dr. Ülgey, “Gündüz güneş olduğu zaman oldukça ılık geçen bir hava varken, akşam saatlerinde oldukça soğuk bir hava ortaya çıkıyor. Isı farkı gündüzle gece arasında ciddi derecelere ulaşıyor bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yalancı bahar dediğimiz ılık geçen günlere aldanıp vatandaşlar kısa kollu ve daha ince kıyafetlerle gezmesinler.

 Ancak akşamüstü havanın serinlemesiyle birlikte vücut direnci düşüyor" dedi.

"Ani hava değişimlerine karşı ne gibi önlemler alabiliriz?"

Ani hava değişimlerine karşı alınacak önlemlerden bahseden Uzm. Dr. Ülgey,“Bunun için alınacak en basit tedbir kat kat giyinmek. İçimize daha ince onun üzerinde daha uzun kollu bir kıyafet ve en üste daha kalın bir mont giymeliyiz. Sabah ve akşam havanın soğuk olduğu saatlerde montla geziyoruz. Hava ısındığında ise birer birer azaltmak suretiyle daha ince kıyafetle gezilebilir. Akşamüstü ise hava serinleyince üstümüze tekrar montumuzu giymeliyiz” dedi.

Soğuk havayla birlikte ince kıyafetlerle gezmenin hastalığa yakalanmaya sebep olduğuna değinen Uzm. Dr. Ülgey, beslenme ve kıyafet olmak üzere iki konuda çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Kıyafetlerin yanı sıra beslenmenin de büyük önem taşıdığını aktaran Uzm. Dr. Ülgey,

"C vitamini açısından portakal ve mandalina gibi meyveler oldukça yaygın bu yüzden değişik vitaminler almak yerine doğal yolla C vitamini almak vücut direncini yükseltecektir. Vatandaşlar bu dönemde hem beslenmeye, hem de kıyafetleri inceden kalına doğru giymeye özen göstermelidir" Dedi.

Hastalıklardan korunmada hijyen konusunun da büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ülgey, vatandaşlara dışarıdan geldiği zaman ellerini yıkamaları ve yiyecek-içeceklere o şekilde dokunmaları konusunda uyarıda bulundu.

Burcu Temel