Uzmanından uyarı: 'Sıcak hava bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor'

Türkiye'de sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından birçok kentte hava sıcaklığı şimdiden 40 derecelere ulaşarak rekor seviyelere yaklaştı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, bazı hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bağırsak problemlerinin sıkça yaşandığına dikkat çeken Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yıldırım, vatandaşlara uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: 'Sıcak hava bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıkları Haziran ayının başında olunmasına rağmen mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hava sıcaklıklarının artması ve termometrelerin 40 dereceyi görmesi bekleniyor.  Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bağırsak problemlerinin sıkça yaşandığına dikkat çeken Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yıldırım, vatandaşlara uyarıda bulundu.

Özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, bağırsak enfeksiyonlarına yol açabildiğini vurgulayan Uzman. Dr. Yıldırım,  Yaz ishalleri ve bağırsak enfeksiyonlarının özellikle çocuklarda daha sık görüldüğünü ve bu nedenle yaz ayları sağlık açısından oldukça önemli bir dönem olduğunu ifade etti.

"Üç ana etken grubu var"

Bağırsak enfeksiyonlarının, bağırsak florasındaki faydalı bakterilerin sayısının azalması ve zararlı bakterilerin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Uzman. Dr. Yıldırım, Üç ana etken grubu olduğuna değindi.

Parazitler, bakteriler ve virüsler olmak üzere 3 ana etken grubu olduğunu söyleyen Uzman. Dr. Yıldırım,  "Parazitler: Entamoeba histolytica gibi parazitler bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bakteriler: Salmonella, Shigella, Kolera (Vibrio cholerae), E. coli gibi bakteriler enfeksiyonlara yol açar. Virüsler: Rotavirüs, norovirüs gibi virüsler de bağırsak hastalıklarına neden olur. Bağırsak enfeksiyonları çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtiler arasında ateş, yorgunluk, su kaybı (dehidrasyon), karın ağrısı, baş dönmesi, kas krampları ve uyku hali bulunur. Bu belirtiler hastayı halsiz ve bitkin düşürebilir" dedi.

"Enfeksiyonlardan korunmak için bazı önlemler alınmalı"

Bu enfeksiyonlardan korunmak için bazı önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Uzman. Dr. Yıldırım, "Bol Sıvı Tüketimi:Vücudun susuz kalmaması için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Elektrolit dengesinin korunması için su, oral rehidrasyon solüsyonları ve elektrolit içeren içecekler tüketilmelidir. Gıda ve İçecek Temizliği:Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında meyve ve sebzeleri iyice yıkamalıyız. Yeşillikleri (marul, roka, tere vb.) en az 15-20 dakika sirkeli suda bekletmek gereklidir. Sokakta satılan veya açıkta bulunan yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir. İçme suyu olarak güvenilir kaynaklardan su kullanmak, şehir şebeke suları yeterince klorlanmışsa güvenilirdir. Ambalajlı su kullanımı da bir alternatiftir. El Hijyeni:Ellerinizi sık sık ve doğru bir şekilde yıkamak büyük önem taşır. Toplu taşıma araçları, para gibi sık dokunulan nesnelerden sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Çevre Temizliği:Yaşadığınız ve çalıştığınız alanların temizliğine dikkat edin. Ev temizliğinde kullanılan malzemelerin hijyenine özen gösterin. Güneş Çarpmasından Korunma: Özellikle 65 yaş üstü ve kalp hastaları, güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalıdır. Güneşin etkisinin azaldığı saatlerde dışarı çıkmak daha sağlıklıdır" ifadelerine yer verdi.

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bağırsak enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Uzman. Dr. Yıldırım, Temizlik, hijyen ve yeterli sıvı tüketimi ile bu enfeksiyonlardan korunmanın mümkün olduğunu ve sağlıklı bir yaz geçirmek için bu önlemlere dikkat edilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

İpek Esma Çeşme