Uzmanından uyarı: 'Öfke patlamasında ilk 40 dakikaya dikkat!'

Öfke patlaması masum gibi görünse de aslında birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Özellikle kalp damar rahatsızlıkları olan bireylerde kalp krizi ve inme riski de bunlardan en önemlileri arasında yer alıyor. Öfke atağından sonraki ilk 40 dakikada kalp krizi geçirme riskinin fazla olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Uzmanından uyarı: 'Öfke patlamasında ilk 40 dakikaya dikkat!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan araştırmaların kısa süreli öfke patlamalarının, kan damarlarının uygun şekilde genişleme kabiliyetine (vazodilatasyon) geçici olarak zarar verebileceğini gösterdiğine değinen Uzman. Dr. Gül, özellikle kalp damar hastalarının dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Öfkenin bazen pozitif bir duygu mu, negatif bir duygu mu olduğunun ayırt edilmesinin zor olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, Önce öfke durumunda vücutta ne gibi bir fizyolojik değişiklik olduğunun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

"Özellikle ilk 40 dakika çok önemli"

Öfke patlamasından sonraki ilk 40 dakikanın çok önemli olduğunu belirten Uzman. Dr. Gül, "Öfke anında kalp atışlarımız hızlanıyor. Solunum sayısı nefes alış veriş hızlanır. Kan basıncı yükselir. Kan damarlarında endotel fonksiyonları bozulur ve vazodilatasyon dediğimiz damar genişleme yeteneğinde azalmalar olur. Kas gerginliği artar , enerji seviyesi artar, Kortizon adrenalin dopamin ve serotonin seviyelerinde artış oluyor ve bu öfke duygusu Beynin Amigdala bölgesi tarafından kontrol ediliyor. Öfke anında vücutta ki değişiklikler, özellikle ilk 40 dakika içinde belirgindir" ifadelerine yer verdi.

Belirsizlik, 'niye benim başıma geldi'  ve çaresizlik gibi duygular öfke patlaması geçiren bireylerde yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer alıyor. Ayrıca kabullenmeme, kendine ve yakınlarına kızma, hastaneye ve doktorlara tepki gibi öfke içeren duygular da kalp ve damar hastalarında olabiliyor. Klinik olarak, baş ağrısı, yüzde kızarıklık, terleme, gerginlik sinirlilik ve saldırgan tavırlar, mide bulantısı ve karın ağrısının eşlik edebildiğini söyleyen Uzman. Dr. Gül, öfke patlamasının kalp damar hastalarında daha riskli olduğuna dikkat çekti.

Öfke patlaması, kalp ve damar  sisteminde hastalığı bulunan, ritim bozukluğu, koroner arter plakları olan hastalarda, kalp krizi, tehlikeli aritmiler, inme ve felç  riskini arttırdığını belirten Uzman. Dr. Gül, bu yüzden özellikle kalp krizi bulunan hastalar için öfke kontrolünün çok önemli olduğunu ifade etti.

Özellikle öfke anında görülen kalp atışlarında hızlanma, solunum sayısındaki artış, kan basıncındaki yükselme, damar fonksiyonlarındaki pıhtılaşmaya meyil yapan ani bozulmalar özellikle öfke anından sonraki ilk 40 dakika içersinde çok belirgin olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Uzman. Dr. Gül, O yüzden öfke atağından sonra ilk 40 dakikada kalp krizi geçirme riskinin çok fazla olduğunu aktardı.

Öfke patlaması yaşayan bireyin evde ve ayaktaysa öncelikle oturup bir bardak su içip derin bir nefes alması ve sakinleşmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman. Dr. Gül, "Hastane ortamında ise o hasta önce çok iyi anlaşılmalı, neden öfkelendiğinin tanımlanması ve ona yönelik bir konuşma yapılması gerekir. Bu krizi çok iyi yönetmek gerek yoksa mevcut hastalığından daha fazla riskli bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Uzun vadede Psikiyatri ya da psikolog eşliğinde bir görüşme ya da ilaç tedavisi gerekebilir" şeklinde açıklamada bulundu.

Burcu Çevik