Uzmanından uyarı: Bayramda Tatil Kalbi Sendromuna dikkat!

Ramazan ayının sonuna gelinmesi işe birlikte vatandaşlar 9 günlük bayram tatili dolayısıyla çeşitli tatil ve beslenmeye yönelik planlar yaptı. Aşırı yemek yeme, uyku düzenin bozulması, sıvı kaybı, aşırı alkol tüketimi ve adrenalin sporlarının yoğun şekilde yapılması kalbi yorarak 'Tatil Kalbi Sendromu'na' davetiye çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, geç saatte ağır yemekle birlikte yoğun alkol tüketiminin de sabaha karşı gelişen ciddi ritim bozukluklarına neden olabileceğini belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: Bayramda Tatil Kalbi Sendromuna dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

11 Ayın sultanı Ramazan'ı geride bırakırken vatandaşlar 9 günlük bayram tatili dolayısıyla çeşitli planlar yaptı. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, bayramda aşırı yemek yeme ve alkol tüketimi gibi zararlı gıdalara yönelebiliyor.  

Bayramda özellikle aşırı alkol ve kahve tüketiminden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, çok fazla alkol ya da kahve tüketiminden ziyade ayran, limonata, soda gibi zararsız içeceklerin tercih edilmesi gerektiğine değindi.

Oruç ayının sona ermesinin ardından Ramazan Bayramı’nda yoğun alkol tüketmenin Tatil Kalbi (Holiday Hearth) sendromuna yol açabileceğini belirten Uzman Dr. Gül, Bu sendromun geç saatte ağır yemekle birlikte yoğun alkol alımında sabaha karşı gelişen ciddi ritim bozukluklarına neden olabildiğini söyledi.

"Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat!"

Ramazan Bayramı’nda kronik rahatsızlığı olanların besin tüketirken daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Gül, Bayram dolayısıyla artan şeker ve şekerli gıda tüketimi sonucunda oluşabilecek sağlık sorunlarına değindi.

Ramazan Bayramı’nın son bir ayın iftarı olduğunu belirten Uzman Dr. Çetin Gül, oruç tutan vatandaşların bundan sonraki beslenmesine,hareketsiz kalanların da seyahat esnasında dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Tansiyon, kalp, şeker hastası, ritim bozukluğu gibi hastaların bayramda besin tüketirken daha dikkatli olmaları gerektiğine de dikkat çeken Uzman. Dr. Gül, fazla şeker ve çikolata tüketiminin belli riskleri de beraberinde getireceğini söyledi.

Türk insanın adetleri ve gelenekleri gereği sembol tüketim gıdasının şeker ve çikolata olduğunu belirten Uzman. Dr. Gül, "Bu ürünler bizim kronik hasta grubu içerisinde olan, kalp, şeker, tansiyon, ritim bozukluğu ve damar tıkanıklığı olan hastalar için çok ciddi risktir. Şeker ve çikolata eğer olduğundan fazla tüketilirse büyük riske neden olur" dedi.

Ramazan Bayramı’nda çok şekerli ve şerbetli tatlıların tercih edilmemesi gerektiğini aktaran Uzman. Dr. Gül, bunun yerine sütlaç, irmik tatlısı gibi sütlü tatlılar ve meyvenin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Çikolata tüketilecekse bitter çikolatanın tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzman. Dr. Gül, bitterin nispeten diğer çikolatalara göre daha az zararlı olduğunu aktardı.

"Tatlı ve börek tüketimine dikkat!"

Karbonhidrat tüketiminin kronik hastalarda ani tetiklenmelere neden olduğunu belirten Uzman. Dr. Gül, tatlının yanı sıra börek, kurabiye gibi ikramların da olduğunu bu konuda da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Bu ürünlerin özellikle şeker hastaları için ani şeker yükseklikleri ve mevcut kronik hastalıklarda ani tetiklemelere neden olabildiğine dikkat çeken Uzman. Dr. Gül,  "Bunun yanı sıra tuz tüketimi de çok önemli, birdenbire ramazan ayından sonra bayramda tuz tüketimine çok dikkat edilemeyebiliyor. Hipertansiyon hastalarının, tansiyon kontrolü bozuluyor ve acillik olabiliyorlar. Kronik hasatlarda tuz tüketiminden dolayı vücutta ödem miktarı çok artıyor. Beslenmede şeker, tatlı kadar tuz da büyük önem taşıyor” Dedi.

Uzun yolculuğa çıkan kronik hastaların ilaçlarını ihmal etmemesi gerektiğini de hatırlatan Gül, ayrıca hava sıcaklıklarının da artması ile birlikte mümkün olduğunca 12.00-15.00 saatleri arasında çok fazla dışarıda bulunmamak ve güneşte kalmamak gerektiğine de değindi. 

Özlem Ceylan