Uzmanından öğrenci ve velilere verimli tatil önerileri

2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi  sona erdi. Edirne'de 57 bin 330 öğrencinin karne sevinci yaşamasının ardından 2 haftalık tatile başladı. Öğrenci ve velilere tatili verimli geçirmek için önerilerde bulunan Uzman Psikolog Utku Tohumcu, bu sürecin aile içi iletişiminin kuvvetlenmesi ve çocuğun gelişiminin desteklenmesi için güzel bir fırsat olduğunu söyledi.

Uzmanından öğrenci ve velilere verimli tatil önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karnelerin alındığını ve okullarda yarı yıl tatilinin başladığını söyleyen Uzman Psikolog Utku Tohumcu, "Her şeyden önce kesinlikle yapılmaması gereken bir konuya değinerek başlayalım; çocuğunuza karne notları sebebi ile kesinlikle ağır eleştirilerde bulunmayın, onu arkadaşları ile kıyaslamayın… Bu hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, bunun tam aksine çocuğunuzun özgüveninin sarsılmasına ve kendisini yetersiz / değersiz hissetmesine sebep olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Öncelikle tatil döneminde çocuğun uyku ve beslenme alışkanlıklarının bir miktar değişmesinin normal olduğunu ve bu durumun ebeveynleri kaygılandırmaması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Utku Tohumcu, Ebeveynlerin konu ilgili biraz daha esnek davranması ve çocuğa baskı yapamaması; çocuğun kendisini keşfetmesi noktasında olumlu etki sağlayacak hususlardan birisi olduğuna vurgu yaptı.

"Bilgisayar, konsol, tablet ve telefon kullanımı ve ekran süresi"

Bilgisayar, konsol, tablet, telefon kullanımı ve ekran başında geçirilen sürenin iyi ayarlanması gerektiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Utku Tohumcu,"Çocuğun sınırsız bir ekran süresi olması çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecek hususların başında geliyor. Bu noktada ekran süresinin kısıtlanması ve içeriklerin kontrolünün sağlanması kritik öneme sahip. Bu noktada çocuğa sınırsız ekran süresi vermek yerine üretkenliğini, hayal gücünü  ve yaratıcılığını destekleyecek; puzzle, yapboz, boya malzemeleri ve benzeri bir takım materyaller – oyuncaklar vermek çok daha sağlıklı olacaktır" dedi.

"Fiziksel aktiviteler"

Çocuğu her gün mutlaka yürüyüşe çıkarmak, parkları ve oyun alanlarını ziyaret etmek gerektiğine değinen  Uzman Psikolog Utku Tohumcu, "Bu ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirecek bir aktivite olduğu gibi aynı zamanda hem ebeveynler, hem de çocukların fiziksel sağlığını koruması için faydalıdır. Unutmayın! Fiziksel sağlık ve psikolojik sağlamlık ayrılamaz bir bütündür. Ayrıca parkta akranları ile geçireceği zaman çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesi konusunda da kritik öneme sahiptir" dedi.

"Ev içi oyun aktivite saatleri"

Ev içerisinde ebeveyn ve çocukların katıldığı bir aktivite saati olması gerektiğini aktaran Uzman Psikolog Utku Tohumcu,  "Bu oyunlar zaman zaman iş birliğine dayalı, zaman zaman ise rekabet içerecek şekilde planlanmalı. Bu çocuğun hem sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hem de bilişsel becerilerinin gelişmesi noktasında fayda sağlayacaktır" dedi.

"Yeni yerler keşfetmek için bir fırsat"

Tatil döneminin tarihi yerler, müzeler ya da şehir dışı tatiller planlanması için bir fırsat olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Utku Tohumcu, Keşfedilecek, ziyaret edilecek her yeni yerin çocuk için yeni bir uyaran demek olduğuna değindi.

Tüm bunlara ilave, çocuğun derslerden tam anlamıyla kopmaması için kısa ödev, çalışma, konu tekrarı saatlerinin de ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Psikolog Utku Tohumcu, tüm öğrencilere verimli bir tatil geçirmelerini diledi.

Özlem Ceylan