Uzmanından kronik rahatsızlığı olanlara beslenme önerisi

Kurban Bayramı'nda aşırı ve yağlı et tüketimi sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlara Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yoğun tatlı tüketimine ek olarak et tüketiminin de artacağı bu bayram özellikle hipertansiyon, kalp & damar, böbrek ve diyabet hastalarının tabaklarına biraz daha dikkat etmelerinde fayda olduğunu söyledi.

Uzmanından kronik rahatsızlığı olanlara beslenme önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Et tüketimin arttığı Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmeyi korumak için tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, sindirimi zor bir besin olan etin, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratacağı uyarısında bulundu.

"Kızartma yerine haşlama tercih edilmeli"

 Özellikle kolesterol düzeyi yüksek olan ve kalp damar hastalığı riski olan bireylerin sakatat tüketimine dikkat etmesi kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemleri tercih etmeleri önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt,"Tabaktaki çeşitliliğe gereken özeni göstererek; et yanında mutlaka salata veya zeytinyağlı sebze eklenmeli. Pirinç pilavı, dolma, sarma tadımlık tüketilmeli veya yerine bulgur pilavı tercih edilebilinir. Gazlı ve şekerli içecekler yerine yoğurt, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir. Ziyaretlerdeki ikramlarda tabaktaki şerbetli tatlının porsiyonuna dikkat edilmelidir. Evde bulunduğunuz imkan olduğunda meyve ve sütlü tatlılara öncelik tanınmalıdır. Artan sıcaklıklarda vücudumuzun daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu unutmamalı ve günlük 2-3 litre su içilmelidir" ifadelerine yer verdi.

Yeni kesilmiş kurban etlerindeki sertliğin hem pişirme koşullarında hem de sindirimde zorluk yaratabileceğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, bu nedenle etler kesilmesinin ardından 24 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra yenilmesi gerektiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra etlerin hazırlandığı kesme tahtasında sebze ve meyvelerin kesilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Etler buzdolabında 3 - 5 günden fazla, derin dondurucuda ise 4-6 aydan fazla saklanmamalı, Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, Et yemekleri etin kendi yağıyla pişirilmeli, ekstra yağ ilave edilmemelidir" dedi.

Özlem Ceylan