Uzmanından kalp hastalarına bayram uyarısı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bazı hastalıkların artmasını da beraberinde getiriyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kronik rahatsızlığı olanlar ile kalp hastalarına uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, aşırı et tüketiminin riskli olduğunu belirtti.

Uzmanından kalp hastalarına bayram uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar hazırlıklarına başladı. Hava sıcaklığının pik yaptığı bu günlerde kronik rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar oldukça önem taşıyor. Sıcak havaya bağlı olarak aşırı et tüketiminin özellikle kalp hastaları için risk taşıdığını belirten Dr. Gül, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Yağlı ve kırmızı et tüketiminin kolesterol, şeker, tansiyon ve kalp krizini tetikleyebileceğini söyleyen Dr. Gül, bu dönemde etin az miktarda ve haşlama şeklinde tüketilmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.

Hava sıcaklıklarının arttığını ve mevsim normallerinin üzerine çıktığını belirten Dr. Çetin Gül, belli yaş grupları ve kronik rahatsızlığı bulunanlar için bu sıcaklıkların tehlikeli olmaya başladığını hatırlattı.

50 yaş üstü kilolu ve kalp damar hastalığı bulunan kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirterek uyarılarda bulunan Dr. Gül, sıcaklarda vücut ısısındaki artıştan kaynaklanan kalp atışlarında hızlanma, kan basıncında, tansiyonda düşme ve vücutta genel olarak  sıvı kaybından da dolayı pıhtılaşmaya bir yatkınlık olabildiğine değindi.

Özellikle kalp damarlarında plak, stent olanlar, bypass ameliyatı olmuş hastalar, daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda tekrar krizi ile karşı karşıya kalınabildiğini belirten Dr. Gül, kalp yetmezliği olan hastalarda da sıcaklarda nefes darlığı ve kalp yetmezliği bulgularının artabileceğine dikkat çekti.

"Güneş Çarpmasına dikkat!"

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığında güneş çarpması ve ani tansiyon düşüklüğüne bağlı aşırı terleme, ciltte ve mukozalarda kuruma,  bulantı, bilinç bulanıklığı, kan şekeri düşüklüğü ve komaya kadar giderek yoğun bakımlık olan hastalar olduğunun altını çizen Dr. Gül,  O yüzden güneş çarpmasının da hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.

Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerinin sıcak havada değişebileceğinden dolayı havaların ısınmasıyla ilaç tedavisi için muhakkak doktorlarına başvurarak tekrar kontrolden geçmelerinde fayda olduğunu söyleyen Dr. Gül, bu tür hastaların ilaçlarının yeniden düzenlenmesi gerekebildiğini belirtti.

Güneşin en etkili olduğu 11:00-16:00 saatleri arasında açık havada bulunmaktan kaçınılması, yeterli miktarda su tüketilmesi, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durulması tavsiyesinde bulunan Dr. Gül, Yorucu fizik aktivitelerden kaçınılması gerektiğini, düzenli egzersize başlamadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerektiğini belirtti.

Dışarıya çıkarken pamuklu ve açık renkli giysiler giyilmesi ile şapka ve güneş gözlüğü kullanımının güneşten korunmada büyük fayda sağlayacağını aktaran Dr. Gül, sıvı tüketiminin de ayarlanması gerektiğine değindi.

Bayram tatili döneminde tatile ve denize gidecek kişilerin de alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınmaları gerektiğini söyleyen Dr. Gül, kalp hastalarının tek başına dışarı çıktıklarında yanlarında cep telefonu bulundurmalarının, acil bir durumda en yakınlarını veya 112’yi arayabilmeleri açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Burcu Çevik