Uzman Psikolog Tohumcu 'Yeni Yıl İçin Hedeflerinizi 'akıllıca' seçin'

2022 yılının bitmesine sayılı günler kala 2023 yılında kendileri için ne gibi yenilikler yapacaklarına dair sorular ve planlar birçok vatandaşın zihnini meşgul ediyor. Uzman Psikolog Utku Tohumcu, 2023 yılında etkili hedefler belirlemek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulundu.

Uzman Psikolog Tohumcu 'Yeni Yıl İçin Hedeflerinizi 'akıllıca' seçin'

Acısıyla tatlısıyla birçok olayın yaşandığı 2022 yılının bitmesine kısa bir süre kaldı. Yeni yıla sayılı günler kala pek çok kişi kendisine çeşitli kariyer hedefleri koymak, kilo vermek, spora başlamak ve sağlıklı beslenmek gibi yeni birtakım hedefler belirlemeye yoğunlaşmış durumda.

2023 yılında etkili hedefler belirlemek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulunan Uzman Psikolog Utku Tohumcu, Esasen bir hedefin amacına ulaşma ihtimalini arttıran yegâne şeyin, hedefin ne kadar “akıllıca” belirlendiği olduğuna dikkat çekti.

İngilizce SMART kelimesinin baş harflerinden oluşturulmuş bu yöntemin detaylarına ilişkin açıklamada bulunan Uzman Psikolog Utku Tohumcu, şu ifadelere yer verdi.

S (Spesific): Bir hedef belirlerken hedefi kesin ve detaylı olarak tanımlamak önemlidir. Örneğin spora başlamak muğlak bir ifadeyken, her gün 09.00 – 10.00 saatleri arası yürüyüş hedefi koymak net bir ifadedir.

M (Measurable): Detaylıca tanımlanmış, iyi bir hedef ölçülebilirdir. Hedefin ölçülebilir olması ise zaman içerisinde kişinin gelişimini görüp motivasyonunu canlı tutmasına yardımcı olur.

 A (Achievable): Hedefin gerçekçi ve ulaşılabilir olması gerekir. Kişinin kendisi için ulaşılması imkânsız görünen bir takım hedefler koyması, hüsrana uğrayıp başa dönmesi ile sonuçlanacaktır. Hiç kitap okumayan birisinin günde 2 saat kitap okuma hedefi koymasındansa günde 10 sayfa gibi daha ulaşılabilir bir hedefle başlayıp sonrasında yavaş yavaş sayfa sayısını ya da süreyi arttırması çok daha yararlı olacaktır. 

R (Relevant): İyi bir hedefin kişinin yaşam stili, kaynakları ve değerleriyle uyumlu olması gerekir. Şayet hedef kişi için uygun değilse muhtemelen sürdürülemez bir hal alacak ve kişinin o hedefe ulaşması çok daha zor olacaktır.  

T (Time-bound): ‘SMART’ hedeflerin bir zaman sınırı ve bir son kullanma tarihi olur. Bu bağlamda akıllıca konulmuş bir hedef; ‘Ne Sürede?’ ve ‘Ne Sıklıkta?’ sorularına cevap verebilir olmalıdır. Yeni bir dil öğrenmek’ yerine ‘Önümüzdeki 6 ayda her gün yarım saat İspanyolca çalışarak A2 seviyesine gelmek’ net, ölçülebilir, gerçekçi, yeni şeyler öğrenmeyi önemseyen bir kişi için değerleriyle uyumlu ve zaman sınırlı bir hedeftir”

SMART metodunun yeni bir hedef belirlerken bir yol gösterici olmasını temenni eden Uzman Psikolog Utku Tohumcu,  tüm okuyuculara şimdiden sağlıklı ve güzel bir yıl diledi.

Özlem Ceylan