Uzman Psikolog Tohumcu'dan uyarı: 'Hedefler gerçekçi ve ulaşılabilir olmalı'

2023 yılının bitmesine sayılı günler kala 2024 yılı hedefleri, yapılacak yenilikler ve planlar birçok vatandaşın zihnini meşgul ediyor.  Uzman Psikolog Utku Tohumcu, 2024 yılında etkili hedefler belirlemek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uzman Psikolog Tohumcu'dan uyarı: 'Hedefler gerçekçi ve ulaşılabilir olmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Acısıyla tatlısıyla birçok olayın yaşandığı 2023 yılının bitmesine kısa bir süre kaldı.Pek çok kişinin yeni yıl için kendisine çeşitli kariyer hedefleri koyma, kilo verme, spora başlama ve sağlıklı beslenme gibi yeni birtakım hedefler belirlemeye yoğunlaşmış durumda olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu, bu soru ve planların vatandaşların zihnini meşgul ettiğine değinerek tavsiyelerde bulundu.

"Gerçekçi ve etkili hedefler nasıl olmalı?"

Her şeyden önce bir hedef belirlerken hedefi kesin ve detaylı olarak tanımlamanın önemli olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu, spora başlama hedefi yerine her gün 09.00 – 10.00 saatleri arası yürüyüş hedefi koymanın daha net bir ifade olduğunu vurguladı.

Net belirlenmeyen ve genel ifadelerle tanımlanan bir şeyin çoğunlukla, kişi için bir hedef değil bir dilek yada temenni olarak kaldığını aktaran Uzman Psikolog Tohumcu,  Hedefin detaylıca tanımlanması ve ölçülebilir olması gerektiğine dikkat çekti.

Bu sayede kişinin motivasyonunu her zaman yüksek tutmayı başarabileceğini belirten Uzman Psikolog Tohumcu,  bir diğer hedefin ise gerçekçi ve ulaşılabilir olması olduğunu söyledi.

Kişinin kendisi için ulaşılması imkânsız görünen bir takım hedefler koymasının hüsrana uğrayıp başa dönmesi ile sonuçlanacağına vurgu yapan Uzman Psikolog Tohumcu, Örneğin hiç kitap okumayan birisinin günde 2 saat kitap okuma hedefi koymak yerine,  günde 10 sayfa gibi daha ulaşılabilir bir hedefle başlayıp sonrasında yavaş yavaş sayfa sayısını ya da süreyi arttırmasının çok daha yararlı olacağını ifade etti.

"İyi bir hedef kişinin yaşam stili, kaynakları ve değerleriyle uyumlu olmalıdır"

İyi bir hedefin kişinin yaşam stili, kaynakları ve değerleriyle uyumlu olması gerektiğine değinen Uzman Psikolog Tohumcu, hedefin kişi için uygun olmaması durumunda sürdürülemez bir hal alacağını ve kişinin o hedefe ulaşmasının çok daha zor olacağını vurguladı.

Ayrıca iyi bir hedefin mutlaka bir zaman sınırı ve bitiş tarihi olduğunu aktaran Uzman Psikolog Tohumcu, "İyi belirlenmiş bir hedef ‘ne zaman’ ve ne kadar sürede?’ sorularına cevap verir. Örneğin yeni bir dil öğrenmek’ yerine ‘Önümüzdeki 6 ayda her gün yarım saat İspanyolca çalışarak A2 seviyesine gelmek’ net, ölçülebilir, gerçekçi, yeni şeyler öğrenmeyi önemseyen bir kişi için değerleriyle uyumlu ve zaman sınırlı bir hedeftir” ifadelerine yer verdi.

Herkese şimdiden sağlıklı ve güzel bir yıl dileyen Uzman Psikolog Tohumcu, mutlu ve istenilen bir sonuca ulaşmak için hedeflerin iyi belirlenmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Doğukan Vurgun