'Uygulama hayata geçti, plastik poşet kullanımı oldukça azaldı'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önümüzdeki yıl poşet fiyatlarının değişmeyeceğini ve 25 kuruştan satılmaya devam edeceğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, market poşetlerinde fiyatlandırma sistemine geçilmesinden bu yana kullanım oranının oldukça azaldığına değindi.

'Uygulama hayata geçti, plastik poşet kullanımı oldukça azaldı'

2019'da yürürlüğe giren fiyatlandırma sisteminde poşetlere istenen 25 kuruşluk ücret, bu sene de değişmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,2023 yılında poşetlerin 25 kuruştan satılmaya devam edileceğini duyurdu.

Ücretli poşet kararı getirildikten sonra kullanımda düşüş olduğunu söyleyen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, hem vatandaşlarda çevre bilinci oluştuğunu hem de plastik poşet kullanımının düştüğünü aktardı.

                Daha önceki çalışmalarında da doğaya duyarlı olunması gerektiğini ifade ettiklerini hatırlatan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, bu çalışmalar çerçevesinde plastik poşet kullanımının ortadan kalkması için esnafa bez torba dağıttıklarını ifade etti.

Poşet fiyatlarının 25 kuruş olarak kalması ile ilgili de açıklamada bulunan Yaşagör, insanların plastik poşetten vazgeçmesini sağlamak amacıyla ya fiyatın daha yüksek tutulması ya da daha farklı çalışmalar yapılması gerektiğine değindi.

Plastik poşetlerin ücretli satılması uygulamasının hayata geçtiği günden bu yana kullanım oranının oldukça azaldığını söyleyen Yaşagör,  sadece 15 mikron ve altında olan poşetlerin kullanılmaya devam ettiğini aktardı.

"Yanında file veya bez torba taşıma alışkanlığı toplumumuzda oluşmadı"

Yanında file veya bez torba taşıma alışkanlığının toplumda oluşmadığını ifade eden Yaşagör, hükümetin  geri dönüşümü olan poşetleri kullandırılması ve bu konuda bir destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Firmaların da bu anlamda yaptırdığı reklam poşetlerini geri dönüşüme uyarlı ve gerekirse bir süre ücretsiz dağıtabileceğini belirten Yaşagör, bu sayede doğaya uyumlu ve geri dönüşüme katkı anlamında da önemli bir atım atılabileceğini söyledi.

"Poşet kullanımına karşıyız"

Poşet kullanımına karşı olduklarını söyleyen Yaşagör, "Poşet kullanılması, doğamızı kirletiyor, toprağımızı kirletiyor, suyumuzu kirletiyor. Dolayısıyla poşet kullanımının ortadan kaldırılması için ya fiyatların daha yükseğe çekilmesi gerek, ya da doğada çok kısa zamanda yok olabilecek geri dönüşümlü olan poşetlerin kullanılması, desteklenmesi gerekli" dedi.

Özlem Ceylan