Türkiye'nin çeltik ambarında ekim başladı

Ülkenin çeltik üretiminin yüzde 50'den fazlasını karşılayan Edirne'de üreticiler tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı.

Türkiye'nin çeltik ambarında ekim başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de üreticiler tohumlarını toprakla buluşturuyor. Ekim öncesi tarlaları hazırlayan üreticiler, su salma işleminin ardından çeltik tohumlarını toprakla buluşturdu. Ekim zamanının başlamasıyla suyu çok seven pirinç tarlaları suyla kaplandı. Edirne'de yağışlardan dolayı bir süre tarlaya giremeyen çiftçilerin çeltik ekim mesaisi başladı. Çeltik, tahıllar içindeki en yüksek besleyici değere ve ekonomik olarak sahip olduğu değer ile Edirne'de üretilen tarım ürünlerinin başında geliyor. İçerdiği amino asitler ile protein yönünden zengin olması sebebiyle de Dünya nüfusunun yarıdan fazlası çeltiği temel besin maddeleri arasında tüketiyor. Bu denli öneme sahip olması sebebiyle Edirne'de üretimi en çok yapılan ürün olan çeltiğin ekim süreci toprağın hazırlaması ve mevsim şartlarına bağlı olarak yaklaşık bir ay sürüyor.

"Yağışlardan dolayı bu yıl biraz geç başladık"

2023 yılı çeltik ekiminin başladığını söyleyen Üretici Özcan Çetin,  bu yıl yağışlardan dolayı ekime biraz geç başladıklarını ve işlerin yaklaşık yüzde 50'sini tamamladıklarını ifade etti.

Sezonun hayırlı uğurlu olmasını dileyen Çetin,"Bu yıl yağışlardan dolayı biraz geç kaldık ama Mayıs ayı içerisinde bitirmeye çalışıyoruz. İnşallah bol bereketli bir yıl olur. Ülkemiz açısından da, çiftimiz açısından da, tüketimiz açısından da bereketli bir yıl olur. Bu anlamda Trakya pirinçte ülkenin yüzde 50'sini üretiyor. Biz de memnunuz bu oranı daha fazla yukarıya çekmeye çalışıyoruz. En kaliteli ürünü yetiştirmeye çalışıyoruz. Ülkemize yetecek pirinci yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

 "120 gün suyun içinde durması gerekiyor"

Çeltiğin 120-130 gün su içinde duran bir bitki olduğunu hatırlatan Çetin, "Bu bitki bol su istiyor. Biraz meşakkatli oluyor ilaç ve gübrelemesine dikkat etmek gerekiyor. Zor ama üretmek de güzel. Çeltik ekilişlerimizi hem geleneksel yöntemlerle hem de makineli yöntemlerle yapıyoruz.  Bu yıl geç kaldığımız için traktörün girmediği yerlerde geleneksel yöntemlerle ekim yapıyoruz. Bazı yerlerde drone ile de ekilişler oluyor. Zamanla ekim çoğunlukla drone ile ekilişe doğru kayacak" ifadelerine yer verdi.

"Her türlü zorluk ile karşı karşıya kalabiliyoruz"

Çeltiğin ekiminden çuvallamasına kadar her şeyini yaptıklarını söyleyen İşçilerden Erkan Solakoğlu, "Her sene belli miktarda arazide çeltik tohumu saçıyoruz. 7 yıldan beri bu işi yapıyorum. Günlük 250-280 ne kadar dekar varsa biz ekim yapıyoruz. Soğuğu var çamuru var her türlü zorluk ile karşı karşıya kalabiliyoruz" dedi.

"Gün boyu çamur ve batakla boğuşuyoruz"

Sezonun açılmasıyla birlikte çeltik ekimine başladıklarını söyleyen İşçilerden Volkan Meşeoğlu, "İşimiz gayet zor. Gün boyu çamur ve batakla boğuşuyoruz. Yılın belli ayları oluyor. Her yıl bu işi yapıyoruz. Daha 10-15 gün ekim devam eder. Biz köylünün tamamına çalışıyoruz. Kimde ne kadar arazi varsa oraya gidip ekim yapıyoruz. Bazen zorlanıyoruz. Çamurun batağın içinde gezmek sırtında çuval taşımak avucumuzla saçmak çok zor. Öncelikle Allah çiftçimize versin ki onlardan da bize gelsin. Avucumuzla ayarlayıp dönüm başına 20 kilo kadar tohum saçıyoruz" dedi.

Özlem Ceylan