Tüketicileri aldatan reklamlara para cezası uygulanacak

Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara yönelik para cezası uygulanacağı duyuruldu.

Tüketicileri aldatan reklamlara para cezası uygulanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklamlara ilişkin önemli bir basın açıklaması yaptı. 13 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, tüketicileri aldatan, yanıltan ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlara ve haksız ticari uygulamalara karşı mücadelede kararlı bir tutum sergilendi.

Bu ay yapılan toplantıda incelenen 219 dosyanın 200'ü mevzuata aykırı bulundu. Söz konusu reklam ve ticari uygulamalar için toplamda 9.713.552 TL idari para cezası uygulanmasına ve 12 dosya için erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verildi. Bu şekilde, yılın ilk ayında toplam 1.159 dosya görüşüldü ve 1.031 dosya için durdurma cezası ile 39.555.306 TL idari para cezası verilmesi ve 28 dosyada erişimin engellenmesi kararı alındı.

Toplantının ana gündem başlıklarından biri, çeşitli ülkelere ait elçilik ve konsolosluk izlenimi uyandırmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri aracılığıyla tüketici mağduriyetine neden olan firmalardı. 8 firma hakkında durdurma ve idari para cezası verilmesi, ayrıca ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlaştırıldı.

Diğer bir konu ise e-ticaret pazar yerleri ve internet üzerinden yapılan mesafeli sözleşmelerdi. Sahte tüketici değerlendirmeleri ve haksız sıralama uygulamalarının kullanılmasıyla tüketici mağduriyetine yol açan uygulamalara karşı önlem alındı. Bu eylemlerde bulunanlar hakkında durdurma ve idari para cezası verilmesi, ayrıca ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlaştırıldı.

Reklam Kurulu, tüketicilerin yanıltıcı reklamlardan korunması ve adil ticaretin sağlanması konusunda kararlı bir şekilde çalışmalarına devam edeceğini kamuoyuna duyuruldu.

Haber Merkezi