TSK personeline ilişkin kanun teklifi yasalaştı

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında görevli personelin tecrübelerinden daha uzun süreli yararlanılması gibi düzenlemeleri içeren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı. Son kanunla getirilen yeni düzenlemelerin ve kurulacak yeni derneklerin uzman erbaş ve emeklilerine şimdiden hayırlı olmasını dileyen Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Edirne Şubesi Başkanı Aydın Bildiş, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TSK personeline ilişkin kanun teklifi yasalaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3346 Sayılı Kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 18 Şubat 2021 tarihinde kabul edilerek yasalaştığını hatırlatan (TEMAD) Edirne Şubesi Başkanı Bildiş, yapılan son düzenlemelerin genel olarak 2847 Sayılı Özel Kanunla kurulan dernekler ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan uzman erbaşlar ile ilgili yasal düzenlemeleri içerdiğini söyledi.

“Yapılan düzenleme ile tereddütler giderilmiştir”

                2847 Sayılı Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği hakkında kanun kapsamına giren derneklere üye olabilecekler tarif edilirken “Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan…” ibaresinin kullanıldığını dile getiren Bildiş; “Ancak son yapılan düzenlemeler ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Bu nedenle Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup kişilerin üyelik durumları konusunda tereddütler oluşmuştur. Yapılan düzenleme ile bu konuda oluşan tereddütler giderilmiş ve bu kurumlardan emeklilik ya da maluliyet nedenleri ile ayrılanların da 2847 sayılı kanun kapsamındaki derneklere üyeliklerinin devam edeceği konusu teyit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği kurulacak

                Uzman Erbaşların temsil edileceği Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği kurulmasına karar verildiğini ve bu derneğin de yine 2847 sayılı kanun kapsamına alınmasının sağlandığını ifade eden Bildiş,  uzman erbaşların da emeklilik dönemlerinde dayanışmalarını ve birlikteliklerini sağlayacak bir sivil toplum kuruluşuna kavuşacak olmalarından mutluluk duyduğunu aktardı.

“Uzman erbaşlarımızla emeklilik dönemlerinde de dayanışma içerisinde olacağız”

 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ayrılmaz bir parçası olan uzman erbaşlarla emeklilik öncesi omuz omuza görev yaptıkları gibi emeklilik dönemlerinde de aynı kanuna tabi STK’ların çatısı altında birlikte ve dayanışma içerisinde olacaklarını belirten (TEMAD) Edirne Şubesi Başkanı Bildiş, kurulacak derneğin şimdiden hayırlı olmasını diledi.

“Yaş hadlerinden kaynaklanan emeklilik mağduriyetleri giderildi”

Uzman erbaşların yaş hadlerinden kaynaklanan emeklilik mağduriyetlerinin giderilerek 55 yaşına kadar çalışabilmelerinin sağlandığını söyleyen Bildiş; “Daha önce emeklilik yaşını beklemek için kalan süreyi devlet memurluğu statüsüne geçerek tamamlayan arkadaşlarımız, bu düzenleme ile emekliliklerine kadar asıl mesleklerini yapmaya devam edebileceklerdir. Ayrıca, uzman erbaş olarak görev yaptıktan sonra Devlet memuru olarak istihdam edilenlerin uzman erbaş emsallerinin aldığı emekli aylığını almalarının sağlanması ve uzman erbaşlarımıza yerli üretim bir tabancanın istihkak olarak verilmesi konusunun kanunlaşmasını ise uzman erbaşlarımız adına olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz” şeklinde açıklamada bulundu.

“Bilgi birikimi ve tecrübeler yeni nesle aktarılabilecek”

Emekli subay ve astsubaylardan konusunda uzman olanların askeri okullarda öğretmen kadrolarında istihdam edilme imkânı sağlanmasının yetişmiş insan kaynağının değerlendirilmesi yönünde olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını ifade eden Bildiş, nitelikli eğitim almış personelin sahip olduğu bilgi birikimi ve yılların kazandırdığı tecrübelerinin emekli olmadan yeni nesle aktarılacak olmasının önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

“Astsubayların özlük hakları konusundaki görüşmelerimiz sürüyor”

Astsubayların özlük hakları konusunda talep ettikleri düzenlemelerle ilgili yetkili makamlarla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Bildiş; “Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devletimizin yetkili kurumları bu konuda çalışmaların devam ettiği ve sonuçlandırılacağı müjdesini değişik zamanlarda vermişlerdir. Astsubay emeklileri olarak çalışmaların sonuçlanarak hak ettiğimiz düzenlemelerin bir an önce yapılmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz. Astsubaylar göreve asgari ön lisans ve lisans mezunu olarak başlamaktadır. Buna rağmen, göreve diğer devlet memurlarının aksine bir kademe geriden başlatılması haksızlığının düzeltilmesi ve tazminat düzenlemelerinin yapılması gibi öncelikli taleplerimizin karşılanacağı konusunda umutluyuz” dedi.

“Milletin evlatları vatanımızın bölünmez bütünlüğünden asla taviz vermeyecektir”

Mesai mefhumu gözetmeden, zorlu şartlarda canı pahasına görev yapan her rütbedeki asker, polis ve güvenlik güçlerinin özlük haklarına yönelik iyileştirmeleri fazlasıyla hak ettiğini aktaran Bildiş, onları dualarla göreve gönderen, şehit annesi, babası, eşi, çocuğu olmayı bir onur sayan aileleri ekonomik olarak rahatlatacak düzenlemelerin her zaman mutluluk kaynağı olacağını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Gara Operasyonu’nda şehit olan 16 vatan evladının acısıyla yüreklerinin yandığını söyleyen Bildiş; “Bu vatanın bekası için canını ortaya koyan bütün kahramanlarımızı saygı ile selamlıyoruz. Şehadet şerbetini içen evlatlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Milli birliğimiz, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığımızdan bu milletin evlatları asla taviz vermeyecektir. Bu topraklar üzerinde hain emeller besleyenler ve onları destekleyen, haklı göstermeye çalışan iç veya dış güç her kim olursa olsun bu alçak emellerine asla ulaşamayacaklardır. Karşılarında her zaman asil Türk Milletinin kahraman evlatlarını bulacaklardır” diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

Özlem Ceylan