Trakya'da kuraklık alarmı! Üreticilerin gözü kulağı yağmurda

Trakya'da son 80 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını söyleyen Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya,atılan gübrelerin erimediğini ve yağışa en çok ihtiyaç olduğu dönemde olunduğunu aktardı.

Trakya'da kuraklık alarmı! Üreticilerin gözü kulağı yağmurda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarımın başkenti olan Edirne'de tarlalarını eken ve gübreleme yapan çiftçiler yağmur bekliyor. Mevsim yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle atılan gübreler erimedi ve bu da buğdayın gelişimini olumsuz etkiledi.

Edirne'de 2022 yılı Şubat ayında metrekareye 88 kilogram yağış düşerken, 2023 yılı Şubat ayında ise 5,2 kilogram yağış düşmesi üreticileri endişelendiriyor.

Trakya genelinde bu yıl normalin üzerinde bir kuraklık yaşandığını belirtenProf. Dr. Kaya, kışlık ürünlerin ekildiğini ancak mevsim yağışlarının yetersiz kalması dolayısıyla sıkıntılı bir süreçten geçildiğini ifade etti.

“Trakya'nın iç kesimleri hiç yağış almadı”

Bir yanda deprem felaketi bir yanda kuraklıkla mücadele edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Kaya, "Kışlık ürünler ekildi,onları da zar zor ektik. Kasım sonunda ancak bir yağış geldi. Bu anlamda gerçekten sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Ekim zor oldu. Çıkışlarda problem oldu ama daha sonra yağışlar yetişti. En azından çıkışları sağladık.Trakya'da ve Edirne'de daha fazla yağış alan yerlerde bazı buğdaylar sapa kalkmaya başladı ama bazı bölgeler özellikle Trakya'nın iç kesimleri hiç yağış almadı. Kışı doğru düzgün yaşayamadık.Özellikle Trakya bölgesi neredeyse hiç yağış almadı" dedi."Son 80 yılın en sıcak Aralık ayını yaşadık"

Son 80 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Yine Ocak ve Şubat ayında da benzer iklimler meydana geldi. Kışın hiç yağış düşmedi.Belki normal olan yağışın 5'te biri ya da 4'te biri hatta yüzde 10'a kadar olan yerler var. Bu anlamda yağışa tam ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz. Özellikle üreticiler buğdaylar anlamında gübrelerini attı. Gübreler erimedi. Her zaman söyleriz balkanlardan gelen soğuk hava dalgası dediğimiz zaman ama bu sene o dalgayı hiçbir şekilde yaşayamadık. Yağmur da veriyor ama çiseleme ile geçiştiriyor" ifadelerine yer verdi.

"Sapa kalkan buğdayın yağmur ve azota ihtiyacı var"

Gerek dağılım anlamında gerekse yağış alan miktar anlamında çok sıkıntılı günlerden geçildiğini söyleyen Prof. Dr. Kaya,"Böyle olursa büyük sıkıntıya düşeriz. Yağış gelmediği zaman tarlaların sulanma imkânı pek olmuyor. Şuanda tam sapa kalkma devresi olduğu için çok önemli. Geç ekilen buğdaylar hala kardeşlenme devresinde duruyor. Sapa kalkan buğdayın yağmur ve azota ihtiyacı var" dedi.

"Kızarıklıklar ve sararmalar oldu"

Yabancı otla mücadele konusunda da bazı sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. Kaya, tarlaların ilaçlandığını fakat kuraklık nedeniyle yabancı otların oluşmaya başladığını aktardı.

Kontrollü olan tarlalarda sıkıntı olmadığını belirtenProf. Dr. Kaya, Yağış olmaması sebebiyle yabancı ot ilaçlarının toprağa inemediğini ve bazı kızarıklıklar ve sararmalar da olduğunu ifade etti.

"Prof. Dr. Kaya'dan çiftçilere uyarı"

Çiftçilerin tarlalarını sık sık kontrol etmeleri ve tarladaki yabancı ot mücadelesini iyi yapmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kaya,Hangi yabancı otlar var, hangi yöntemlerle daha etkili kontrol yapılır en uygun nasıl kontrol edilebilir bu anlamda da takibin iyi yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Nitratlı gübreler kullanması tavsiyesi"

Gübrelemede genellikle üre gübresi kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kaya, "Üre gübresi inorganik bir gübre olduğu için gübreyi atınca hemen yağmur olması gerekir. Üre gübresinin 1 hafta 10 gün sürüyor etki etmesi. Eğer imkân varsa direk nitratlı gübreler kullanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü kullanıma hazır olduğu için bu açıdan da faydalı olacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan