Sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekildi

Edirne'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Törende sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekildi.

Sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekildi

Edirne’de 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle program gerçekleştirildi.Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, çelenk sunumu ile başladı. Daha sonra ise bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalara geçildi.

"Sağlıkçılar gece gündüz demeden ön safhalarda yer alıyor"

Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapan İl Sağlık Müdür Vekili Mustafa Talha Sütçü, İnsanın en değerli varlığının sağlığı olduğunu ve sağlıklı yaşamın her bireyin temel hakkı olduğunu ifade etti.

Sağlıkçıların gece gündüz, yaz kış mücadele verdiğini ve doğal afetlerden bile ön saflarda yer aldıklarını belirten  Sütçü, tıp mesleğinin dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden olduğunu aktardı.

Tıp mesleğinin tarihten bugüne kadar dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden biri olduğunu vurgulayan Sütçü, "Tıp mesleği, Dünyanın her bölgesi, her ikliminde, her koşulda, yaz kış, gece gündüz, soğuk sıcak demeden; barışta ve savaşta, her türlü tehlikeyi göğüsleyerek, hiçbir din, dil, ırk farkı gözetmeden insana koşulsuz hizmet etmektir” Dedi.

" Sağlık hizmeti hiçbir koşulda aksamadı"

Sağlık çalışanlarının koronavirüs salgını ve büyük deprem felaketi gibi zorlu süreçlerde dahi en ön saflarda yer aldığını ve sağlık hizmetinin hiçbir zaman aksatılmadığını söyleyen Sütçü, "14 Mart Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün kabul edilse de Tıbbiye öğrencilerinin işgale karşı bağımsızlık mücadelesinin gizli adı olmuştur “Tıp Bayramı”. Tarih boyunca, gerektiğinde canları pahasına milletin yardımına koşan sağlık çalışanları, koronavirüs salgınına karşı yürüttükleri zorlu mücadelede ve ülkemizin yaşamış olduğu büyük deprem felaketinde de yine en ön safta yer aldı. Durum ve koşullar her ne olursa olsun sağlık hizmeti hiçbir zaman aksamadı, aksamayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Tıp bayramının kahramanlık ve bağımsızlık hikâyesi olduğu söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Tıp Bayramının anlamı ve önemine değindi.

"Tıp Bayramı sadece Türkiye'ye özel"

Tıp Bayramı’nın hikâyesini anlatan Akata, “Türkiye'de hekimlerin 14 Mart'ta tıp bayramını kutlamalarının nedeni, tıp eğitiminin başlangıcının bir mihenk taşı olarak, 14 Mart 1827 tarihinde tıphane-i amire adlı okulun açılması nedeniyle bu tarihtir. Ama buradan başlayan tıp eğitiminin hiç ara vermeden, sistemli bir şekilde devamlı kendini yenileyerek, geliştirerek, bugünkü tıp eğitimine gelmesi yılları almıştır” Dedi.

Tıp Bayramı'nın sadece Türkiye’ye özel olduğunu vurgulayan Akata, “Tarihi belgeler diyor ki, 14 Mart bayramı aslında ilk kez 1919 yılında İstanbul işgal altındayken, mandaya karşı çıkan Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşlarının Türk bayraklarını dalgalandırdığı, şu anki İstanbul'daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde eski Haydarpaşa'da kutlanmakta ve bu mandaya karşı gelmek için yapılan bir hareket olarak ortaya çıkmaktadır. 14 Mart dünyanın hiçbir yerinde bayram olarak kutlanmaz 14 Mart günü. Sadece bize aittir. Türkiye'ye ait özel bir gündür” diye konuştu.

Her yıl kutlanan 14 Mart’ın mücadelenin sembolü olduğunu aktaran Akata, “Osmanlılar, I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldığı ve İngiliz donanmasının topları şehre çevrili halde, Haydarpaşa Limanı'na demirlediği günlerde, işgalciler, limana yakın olduğu için, dönemin tıp fakültesi olan Tıbbiye-i Şahane binasına el koymuşlar. Tarihi belgelere göre Tıbbiye öğrencileri bu binada bir bölüme sıkıştırılmış. Ve öğrenci yatakhaneleri bodrum taşınmış. Ancak Tıbbiye öğrencileri sessiz kalmamaya karar verdi. Ve öğrencilerden Hikmet Bey etrafında örgütlendi. İşgali protesto edeceklerdi. 14 Mart sabahı, Hikmet Bey ve arkadaşları dev bir Türk bayrağı hazırladılar. Ve İngiliz nöbetçileri atlatarak okulun iki kulesinin arasındaki çatıya çıkıp, ardından dev Türk bayrağını dalgalandırdılar. Yapılan arşiv çalışmalarında ve tanık görüşmelerinde, İngilizlerin eyleme katılan tüm öğrencileri tutukladığı saptandı. Ancak anlatılanlara göre Hikmet Bey ve arkadaşları bahanelerini hazırlamıştı. 14 Mart 1827 tarihi Osmanlı'da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul ediliyordu ve öğrenciler şunu dediler. Biz her yıl 14 Mart'ı kutlarız diye savunma yaptılar. İngilizler de bu eylemi bu nedenle sineye çekmek zorunda kaldı. Biz o yüzden her yıl 14 Mart Tıp bayramını kutlarız. 14 Mart 1919 yılından itibaren milli mücadelenin sembolü oldu ve Türk Tıp Bayramı olarak kabul edildi” İfadelerine yer verdi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof Dr. Gürcan Altun da sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı. Altun, konuşmasında sağlık alanında yaşanan değişiklikler ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorluklara değindi.

Düzenlenen tören konuşmaların ardından sona erdi.

Burcu Temel- Berkan Yılmaz