TED'li öğrencilerden uluslararası proje

TED Edirne Koleji Kürek Kulübünde yer alan öğrenciler, yaptıkları araştırmalar sonucu kürek sporunu bilimsel çalışmayla buluşturdu. Türkiye'de bir ilke imza atan öğrenciler, 'Kürek Sporunda Biyomekanik Analiz: Otokorelasyonla Hızın Belirlenmesi' adlı projeleri ile Polonya'da gerçekleştirilecek 4. Dünya Fizik Eğitimi Konferansına (WCPE) davet edildi.

TED'li öğrencilerden uluslararası proje

TED Edirne Koleji öğrencileri, fizik ve fizik eğitimi konusunda dünyanın önde gelen akademisyenlerine ve yazarlarına projelerini sunma fırsatı bulacak.  TED Edirne Koleji Kürek Kulübünde yer alan 11. sınıf öğrencileri, 3 yıl boyunca kürek sporunda elde ettikleri tecrübeleri derste öğrendikleri bilgilerle birleştirip Türkiye'de bir ilke imza attı.

Proje ile Polonya'da gerçekleştirilecek 4. Dünya Fizik Eğitimi Konferansında sunum yapacak TED Edirne Koleji lise öğrencileri, uluslararası alanda projelerini anlatma fırsatı bulacak.

Kürek sporu ile uğraşan kişilerin performanslarını belirlemek adına yola çıkan TED Edirne Koleji öğrencileri, Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'nin geliştirdiği aplikasyonu telefonlarına yükleyerek çalışmalara başladı. Meriç Nehri'ndeki parkurda çalışma yapan öğrenciler, kürek teknelerinde uygulamayı deneyimledi.

"Kürek sporunu bilim, mühendislik ve teknoloji ile buluşturmak istedik"

Kürek sporunu bilim, mühendislik ve teknoloji ile buluşturmak istediklerini söyleyen TED Edirne Koleji STEM& Projeler Koordinatörü Fatma Caner,"Disiplinler arası çalışma gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz yaklaşık 3 yıldır kürek sporu ile uğraşıyorlar. Türkiye şampiyonalarına katılıyorlar. Bu kürekle olan tecrübelerini derste öğrendikleri ile birleştirme gayretine girdiler. Bu çok güzel bir nokta. Bu çalışmaya Kasım ayında başladık. Öğrencilerimiz ilk etapta antrenörleri ve kürek sporu ile uğraşan diğer arkadaşlarıyla bir görüşme gerçekleştirdiler. Kürek sporunu daha iyi analiz etmek, kürek sporu ile uğraşan kişilerin performanslarını belirlemek adına bir yola çıktılar" ifadelerine yer verdi.

"Atletlerin performansını ve temposunu belirleyecek çalışmaya odaklandık"

İlk olarak kürek sporu ile uğraşan atletlerin performansını ve temposunu belirlemek açısından çalışma yapmaya odaklandıklarını ifade eden belirten Caner, "Öğrencilerimiz analiz için Meriç Nehri’nde kürek çektiler. İlk etapta Almanya’daki Aachen Teknik Üniversitesi'nin  geliştirdiği aplikasyonu cep telefonlarına indirdiler. Bu cep telefonuna yüklenen aplikasyon ile verileri kaydettik. Daha sonra programlama ile geliştirdik. Her sporcunun farklı kürekler kullandığından hızının nasıl olabileceği ile ilgili bir model oluşturduk" dedi.

 Öğrencilerle birlikte 26-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında Polonya’da gerçekleştirilecek olan 4. Dünya fizik eğitimi konferansında bu çalışmayı sunacaklarını belirten Caner, İlk defa 11. Sınıf öğrencileriyle birlikte bu projeyi sunacak olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu aktardı.

" Sporcu performansını arttırmaya yönelik çalışma yaptık"

Kürek sporunu fiziksel bir aktivite olarak değil, aynı zamanda bilimsel çalışma olarak da ele aldıklarını belirten TED Edirne Koleji 11. Sınıf öğrencisi Armina Çebi,sporcu performansını arttırmak için böyle bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Kürek hakkında bir çalışma yapmaya karar vermişken performansı arttırmak adına da bir adım atmak istediklerinin altını çizen Çebi, "Daha sonra ortak fikir birliği ile hangi yolu izlememiz gerektiğini belirledik. Heyecanlı ve mutluyuz. Uluslararası bir kongrede okulumuzu ve Edirne’yi temsil edeceğiz. Orada bulunmak bizim için çok iyi bir deneyim olacak. Kongreden başarı elde ederek dönmeyi hedefliyoruz" dedi.

Arkadaşlarıyla birlikte bu projeyi ilerletmekten çok mutlu olduğunu söyleyen TED Edirne Koleji 11. Sınıf öğrencisi Bora Uysal, "Öncelikle ilk hedefimiz bu projeyi geliştirip Polonya’ya gittiğimizde daha iyi bir şekilde sunum yapabilmek. Bu Türkiye’de çok yapılan bir proje değildi. Biz nadir isimlerden biriyiz. Kürek sporu genel olarak Türkiye’de yapılıyor ama kürekle bilimin birleşimine dair pek bir çalışma bulunmuyor. Biz de aslında bunu hedeflemiştik. Hem kürek sporunu hem de bu fizik alanındaki çalışmaları birleştirip küreğin sadece tek bir spor olmadığını aynı zamanda bilimsel taraflarının da olduğunu göstermek istedik. Okulumuzu ve Edirne’yi Yurt dışında temsil etmekten gurur ve mutluluk duyuyorum” ifadelerine yer verdi.

"Bu kongreye üniversite çapında insanlar katılıyor"

3 yıldır kürek sporu ile uğraştığını aktaran TED Edirne Koleji 11. Sınıf öğrencisi Arnisa Çebi, "Çok heyecanlıyım. Çünkü bu kongreye üniversite çapında insanlar katılıyor. Biz lise düzeyinde katılacağız. Bu yüzden çok gururlu ve mutluyuz. Sayısal verilerden yararlanacağımız için uzun bir süreç oldu. Teknemize bindik ve cep telefonumuzu sabitleyerek yüklediğimiz uygulamadan yararlanarak veriler topladık. Bu verilerle sporcunun performansını tespit etmek istedik. Bazı sporcu arkadaşlarımız ve antrenörlerle konuşarak edindiğimiz bilgiler doğrultusunda hareket ettik. Bu projede yer almak ve yurt dışındaki kongreye gidecek olmak benim için çok güzel. Performansımızı güzel bir seviyeye çıkaracak tespitlerde bulunduk. Bunu uygulanabilir hale getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Haber Merkezi