TED Koleji öğrencileri Balon Hangarı'nın havacılık müzesine dönüştürülmesi istiyor

TED Edirne Koleji öğrencileri projelerinde Balon Hangarı'nın havacılık müzesine dönüştürülmesi ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesini istedi.

TED Koleji öğrencileri Balon Hangarı'nın havacılık müzesine dönüştürülmesi istiyor

TED Edirne Koleji öğrencilerinin "Edirne'nin Unutulan Tarihi Balon Hangarı" projesi TÜBİTAK yarışmasında bölge finallerine katılmaya hak kazandı.

TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında geliştirdikleri "Edirne'nin Unutulan Tarihi Balon Hangarı" projesi bölge finallerine katılmaya hak kazandı.

Bilge Buket Bayrak, Nazlı Aytin ve Yağmur Arslan'ın, hazırladığı proje Edirne tarihinde önemli rol oynamış balon hangarının kamuoyuna tekrar kazandırılması ve kültürel miras olarak korunup modernist koşullara göre dönüştürülmesini hedefliyor.

Proje hakkındaki detaylar kurulan web sitesinde paylaşılıyor.

Öğrencilerin danışman öğretmeni Umut Eren, yapının âtıl durumda kaldığını ve öğrencilerle TÜBİTAK’a proje yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Betonarme yapının ayağa kaldırılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Eren, “Balon Hangarını insanların hiç bilmediğini, orda olduğundan bile haberi olmadığını görünce daha da heyecanlandık bunun için harekete geçtik, araştırmalar yaptık. Birlikte oraya geziler düzenledik ve yapıyı yerinde gördük. Yapının Türk Havacılık Tarihi’nde önemli bir yer olduğu için, ilklere ev sahipliği yaptığı için bunu ayağa kaldırmak istiyoruz. Biz bu proje de web sitesi tasarladık daha fazla insana ulaşmasını istiyoruz, bir çocuk kitabı yazdı öğrencilerimiz ve proje de eski vesikalıklar ile tarihe ışık tutmaya çalıştık ve yankı uyandırmakta bir etkimiz oldu. Bölge finallerine gidiyoruz , önümüzdeki hafta ve bu finallerde birinci olup Türkiye Şampiyonu olmak hedefimiz ve bütün Türkiye’ye burayı duyurmak, ayağa kaldırmak istiyoruz.” Dedi.

Öğrencilerden Bilge Buket Bayrak da Balon Hangarı’nın Balkan Savaşları açısından önemli bir miras olduğunu aktardı.

Yapının özelliklerinden bahseden Bayrak, “Yapı savaşa katılmış tek Balon Hangarı olma özelliğini taşıyor. Guiness miras listesine sokmaya çalışıyorlar ve bizde buna öncülük etmeye çalışıyoruz, yardım etmeye çalışıyoruz, ön ayak olmaya çalışıyoruz, şehrimizde ve çevremizde kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Nazlı Aytin de yapının çevresindeki eserlerle birlikte ayağa kaldırılmasını gerektiğini dile getirdi.

Aytin, yapıya havacılık müzesi kazandırılmasının önemine değindi.

Öğrencilerden Yağmur Arslan ise projede ilk olarak Balon Hangarı’nı makete döktüklerini söyledi.

Proje dahilinde resimli çocuk kitabı da hazırladıklarını ifade eden Arslan, “Bu şekilde küçük kardeşlerimizin de aslında bundan faydalanmasını ve gelecek nesillere aktarabilmesini istedik.Ayrıca sadece bizlerin değil görme engelli bireylerinde bundan faydalanması için sesli kitap dönüştürdük ve sitemize yükledik. Bence çok büyük bir farkındalık oluşturur. Çünkü biz bunu Edirne için yaptık bunu gören başka şehirdekiler unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş yapılara farkına varıp kendilerinin de kalkındırmasını sağlayabilirler şehirleri için.” Dedi.

Doğukan Vurgun