Taşımacılıkta vize sorunu

Avrupa'ya ticari yük taşıyan TIR sürücüleri vize sorunu yaşıyor. Tır sürücüleri vize başvurularının uzun sürmesi veya randevu bile alınamamasından şikayetçi. Bu da ülke ihracatını olumsuz etkiliyor.

Taşımacılıkta vize sorunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vize randevuları aylar sonrasına veriliyor, ülke ihracatı zayıflıyor. Avrupa ülkelerine taşımacılık yapan TIR sürücüleri schengen (şengen) vizesi almakta zorlanıyor. Bu da ülke ihracatını olumsuz etkiliyor.

Türkiye'de 8 bine yakın lojistik firması ve 550 bin ticari yük taşıyan TIR bulunuyor. Ancak vize engeli nedeniyle sadece 60 bin civarında TIR yurt dışına çıkabiliyor.

Uluslararası taşımacılık firma yetkilisi Murat Kaya, taşımacılık sektöründe en büyük problemin vize olduğunu söyledi.

Şoförlerin vize almakta zorlandığını belirten Kaya, başvurulara geç cevap verildiğini veya olumsuz geri dönüş olduğunu ifade etti.

Kaya, başvuruların 3 ila 8 arasında sonuçlandığını bu nedenle hem ülke ekonomisinin hem de sektörün maddi kayıp yaşadığını anlattı.

Türkiye’de 500 binden fazla kayıtlı tırın olduğunu vurgulayan Kaya, “Birçok şoföre ihtiyaç var. Vize başvurularında birçok yığılma olduğu zaman gecikmeler oluyor ve çok ağırdan alınan işlemler söz konusu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberde 500 bin tırın sadece 60 bininin yurt dışına çıkabildiği belirtilmişti. En büyük etkenlerinden birisi evet dünyadaki ekonomik sıkıntılar kaynaklı. Alımlar ve satışlar biraz düşük durumda.

“Komşu ülkelerin altyapıları yeterli değil”

Kaya, Türkiye’nin gümrük kapıları anlamında çok gelişmiş olduğunu belirterek, komşu ülkelerin altyapısal sorunları olduğuna değindi.

Komşu ülkelerdeki sorunların Türkiye’yi de olumsuz etkilediğini dile getiren Kaya, “Bütün bunlar Türkiye'nin ihracatını, ekonomisini baltalıyor diyebiliriz. Yani buradan talep geliyor, yurt dışından talep geliyor ama transit süreleri olsun, varış süreleri olsun veyahut da buradan çıkacak olan araçların bekleme süreleri olsun alıcı tarafında bazı soru işaretleri oluşturuyor. Bir an önce buradaki sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“Vize problemi 3-4 yıldır devam ediyor”

Romanya’dan Antalya’ya gelen tır şoförü Ahmet Sezgin, vize başvurularında çok uzun süre beklediklerini söyledi.

Sezgin, vize probleminin Türkiye’nin ve kendilerinin ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Makedonya’dan İstanbul’a yük taşıyan tır şoförü İbrahim Umut da vize probleminin 3-4 yıldır devam ettiğini iletti.

Karadağ’dan Kocaeli’ne yük taşıyan tır şoförü Mehmet Sait Şahin ise vize randevularının kapalı olduğunu ifade etti.

Doğukan Vurgun