Tarlalarda inceleme yapan ekiplerden çiftçilere uyarı    

Edirne'de bu yıl kış mevsiminde yeterli yağış olmaması dolayısıyla bazı üreticiler gübreleme yapmadı, gübreleme yapan üreticiler ise, umduğunu bulamadı. Tarlalarda inceleme yapan ziraat odası yetkilileri, çiftçilere gübrelemenin bölünerek yapılması konusunda uyarıda bulundu.

Tarlalarda inceleme yapan ekiplerden çiftçilere uyarı    
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya bölgesi bu yıl neredeyse hiç kış yaşanmadı ve mevsim yağışlarını almadı. Tarlalarını eken üreticiler yağmurun yağması için yağmur duasına çıktı. Bazıları ise ekimin ardından gübreleme dahi yapmadı. Edirne Ziraat Odası ekipleri, merkeze bağlı köylerde ekili tarlalarda ürün incelemesi yaptı.

Kış mevsiminin kurak geçtiğini hatırlatan yetkililer, çiftçilere gübrelemenin bölünerek yapılması konusunda uyarıda bulundu.

Saha çalışmalarına çıkan ekipler, Yenikadin,Eskikadın,Budakdoğanca Karabulut, Ekmekçi, Ahi, Musabeyli, Köşen Sarayakpınar, Büyükismailçe, Uzgaç, Hatip, Hıdırağa, Hasanağa, Küçükdöllük, Korucu, Kayapa, Muratçali, Büyükdöllük, Karakasım, Doyran, Üyüklütatar, İskender, Sazlidere, Orhaniye, Elçili köylerinde buğday ekili alanlarda yaptığı kontrol sonrası çiftçileri bilgilendirdi.

"Buğday ekili alanlar kuraklıktan etkilendi"

Uzun süredir davam eden kuraklık sebebi ile buğday ekili alanların etkilendiğinin görüldüğünü söyleyen ekipler, erken dönemde ve arkasından yağmur almadan atılan gübrelemelerin kuraklık sebebi ile etkilenen buğdayları daha fazla strese soktuğunu ve atılan gübrenin büyük bir kısmının boşa gitmesine sebep olduğunu ifade etti.

Bu nedenle bu şekilde kurak giden yıllarda yapılacak olan gübrelemenin bölünerek yapılmasının buğdayın gübreden daha fazla faydalanmasını sağlayacağını ifade eden ziraat odası yetkilileri, "Yabancı ot mücadelelerinin gece-gündüz sıcaklık farklarının az olduğu zamanda yapılması mücadelenin başarılı olması için çok önemlidir. Unutmamalıyız ki kimyasal mücadele ya da gübreleme sadece zamanı geldiği için değil tarlamızın durumuna, yağmura, sıcaklığa yani iklime göre şekil almaktadır. Ezbere göre değil, ürünün ihtiyacına göre hareket etmek üretimde başarı için olmazsa olmazdır" diyerek çiftçileri bilgilendirdi.

Özlem Ceylan