Tarlalarda ‘DRONE' ile yapılan mücadele sonuç verdi!

Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Trakya bölgesindeki tarlalarda görülen çayır tırtılı ile mücadele başarılı sonuç verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın devreye girmesinin ardından bölgelere gönderilen insansız hava aracı dronlarla yapılan ilaçlama sayesinde bu zararlı kontrol altına alındı.

Tarlalarda ‘DRONE' ile yapılan mücadele sonuç verdi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, çayır tırtılı ile mücadele çalışmalarının sonuç verdiğini belirterek konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girmesinin ardından drone ile ilaçlamanın başladığını ve kısa sürede etkisinin görüldüğünü söyleyen Aksal, üreticilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Edirne'deki üreticilerin çok hızlı harekete geçtiğini ve zamanında müdahale yapıldığını söyleyen Aksal, İlk olarak üreticilerin tarlalarını traktörle ve pompayla ilaçladığını sonrasında ise bölgeye gönderilen dronelerin devreye girdiğini ifade etti.  

Ayçiçeğinin çeltiğe göre daha küçük tarlalarda yetiştirildiğini vurgulayan Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun uçakla ilaçlama yapılması gerektiği açıklamalarına da yanıt verdi.

Uçakla ilaçlamanın sağlıklı sonuç vermeyeceğini vurgulayan Aksal, “İlaçlamada uçakların kullanılmasının önünde bazı engeller var. Çayır tırtılı, yeşili seviyor. Hangi tarlada daha çok ot varsa o tarlada var. Uçakla yaptığınızda bu kadar etkili olmuyor. İlacın bir kısmı da takdir edersiniz rüzgârın etkisiyle uçuyor, tarlaya gelmiyor. Beş dekar yeri, on dekar yeri uçakla ilaçlayamıyorsunuz. Burada tabii ki çevre diyoruz. Artısını eksisini düşünmemiz lazım. Tırtılla mücadele çok önemli ama bunu yaparken doğaya da çok az zarar vermemiz gerekiyor. Uçakla ilaçlama yaptığınızda hayvanların su kaynağı, insanların su kaynağı, vatandaşımızın yaşadığı alanlar da ilaçlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Ekili arazilerin sürekli kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Aksal, Üreticilere uyarıda bulundu. Ayçiçeğinde önemli bir rekolte kaybı beklemediklerini belirten Aksal, Bu yıl yağışlarla birlikte verimdeki artış ile birlikte zararı telafi edeceklerini söyledi.

                Çayır tırtılı ile mücadelenin devam ettiğini hatırlatan Aksal, zararlının görüldüğü anda müdahale edilmesinin kayıpları önleyeceğini de sözlerine ekledi.

İpek Esma Çeşme