'Tarımsal sulamanın artması ve planlı üretim modeli üreticilere büyük katkı sağlar'

Üreticilerin arazilerini daha verimli kullanabilmeleri için hayata geçirilmesi düşünülen planlı üretim uygulaması, hem çiftçilere hem de Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Planlı üretime geçildiği zaman dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çekti.

'Tarımsal sulamanın artması ve planlı üretim modeli üreticilere büyük katkı sağlar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda üreticilerle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, planlı üretim modeli, sözleşmeli tarım dönemi ve tahıl koridoru gibi çeşitli müjdeler verdi.

Planlı üretimin hakkında görüş bildiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu uygulama ile hem Türkiye’nin hem de çiftçilerin kazanç sağlayacağını ifade etti.

Edirne Ticaret Borsası’nda tarım sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Artan nüfusun bir gıda krizine yol açmaması için izlenecek ‘programlı tarım politikalarını’ anlattı. Edirne Ticaret Borsasında konuşan Bakan Kirişçi, planlı üretimin önemine değinerek bu projeyi üreticilerle paylaşmıştı.

 “Planlı üretime geçildiği takdirde dışa bağımlılık azalır”

Türkiye’de ve Edirne’de ekilen stratejik ürünlerin belli olduğunu aktaran Arabacı, “Bölgemizde stratejik ürünler olarak buğday, ayçiçeği ve çeltik diye sıralanıyor. Bunların hepsi olmazsa olmazımız. Biz bu ürünleri kendimize yetecek kadar üretemediğimiz için yurt dışından tedarik ediyoruz. Planlı üretime geçildiği takdirde dışa bağımlılık azalır. Bizlerde bakanımıza yaptığımız sunumlarda tarımsal sulamadan bahsettik. Bu sulama planlı üretim için önemli bir kıstas. Dışa bağımlılığın azalması için öncelikle olması gereken şey sulanabilir arazi kapasitesini artırmak. Örnek vermek gerekirse bir ürün ekildiği sene çok kazanç sağlıyorsa çiftçi arkadaşlarımız gelecek yıl bu ürüne yöneliyor. Böylece ürün fazla üretildiği için fiyatında düşüş yaşanıyor. Bu durumun önüne geçebilmek için bakanlık adımlar atıyor” ifadelerine yer verdi.

Bakanlığın ihtiyaç fazlası ekimlere izin vermemesi gerektiğine değinen Arabacı, ürünlerin ihtiyaç doğrultusunda doğru yere ekilmesi gerektiğini vurguladı. Planlı üretimin yararlı olacağını belirten Arabacı, projenin detaylarının belli olmasından sonra uygulanmaya geçmesini beklediklerini ifade etti.

“Planlı üretim hem çiftçiye hem de ülkemize yararlı olacak”

Planlı üretimin çiftçiye katkısı olacağından bahseden Arabacı, “Planlı üretimin bu şekilde olmasını gerektiğini düşünüyorum. Hangi ürün nerede üretilir, bizim hangi ürünlere ihtiyacımız var gibi soruların cevapları planlı üretim için çok önemli. Çiftçiler bu uygulama ile zarar edeceği bir ürünü ekmeyecek. Fiyatlarda kırılmayacak. Bakanlık neye ihtiyaç varsa yönlendirmesini ona göre yapacak. İhtiyacımız kadar üretime izin verilecek. Üretici arkadaşlarımızın da ihtiyacı yıllardır bu yönde. Bu uygulamaya geçersek bilinçli, programlı bir üretim dönemi yaşayacağız. Doğru uygulanırsa ülkemiz adına çok güzel bir iş olacağını düşünüyoruz. Hem ülkemiz hem çiftçimiz kazanır” dedi.

“Tarımda dijitalleşmeyi iyi anlatmak gerek”

Tarımda dijitalleşme dönemin de çok önemli olduğunu söyleyen Arabacı, çiftçilere dijitalleşmeyi iyi aktarmak iyi bilgilendirmek gerektiğini dile getirdi. Genç çiftçileri tekrar üretime döndürmek için üretilen projeleri yararlı bulduğunu aktaran Arabacı, “Aile işletmelerinin, hayvancılığın desteklenmesi, farklı ürünlere destek verilmesi güzel uygulamalar. Şehre göç etmiş bir insanı tekrar köye döndürüp üretime kazandırmak çok kolay bir iş değil. Gerçekten ciddi anlamda burada geri dönüşler bizlere kazanç sağlayacaktır. Genç çiftçilerimiz üretimde kazanç olduğunu görür ise geri dönecektir.” İfadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan