'Tarım Bakanlığı tarımın dışında'

Tarım Bakanlığı'na işin ehli olan birinin atanmasını beklediklerini ancak beklediklerinin olmadığını belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu aynı zamanda bakanlığın A takımının da tarımın dışında olduğunu söyledi.

'Tarım Bakanlığı tarımın dışında'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada, “Artık Bakanlar TBMM’ye gelmiyorlar. TBMM sadece kanunları yapacak. Kanun hükmünde kararnameye benzer Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle bakanlar atandı. 16 tane bakan var. Bunlardan bir tanesi de Tarım ve Orman Bakanı. Biz kendisine süre verdik. Bundan önceki bakanlar konuya hâkim olmayan tarım ile ilgisi olmayan bakanlar idi. Bu sefer madem yeni bir sistem kuruldu, konuyla ilgili bir bakan atansın. Tarım eğitimi almış Veteriner veya Ziraat Mühendisi kökenli bir bakan atansın diye bekledik. Ama üst düzey yönetici bir CEO atandı. Önemli olan Türk Tarımına neler katabileceğidir.  Maalesef yaklaşık 2 aylık bir süre sonucunda tarıma hiç bir şey katmadığı gibi yaptığı ilk icraatta beklentileri karşılayamadı. Kurban Bayramı sonunda elde kalan koyunların etini 14 Liradan, büyükbaşların etini 15 Liradan alarak düşük fiyatlarla üreticiyi perişan etti. A takımı olarak kurduğu Müsteşar, Bakan Yardımcısı kadrolarında da önem vermedi. Örneğin Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı’na bir veteriner atadı. Bitkisel üretim ile hayvansal üretim farklı şeyler. En azından Hayvansal Üretim Daire Başkanlığı’na ya da Genel Müdürlüğü’ne, bu konular ile ilgili birimin başına böyle birisini atamış olsaydı biz de tepki göstermezdik” dedi.

“Türkiye tarımı çöküşte”

Türkiye’de tarımın kötüye gittiğini ve üreticiyi desteklemek yerine; sürekli ithalat yolunu seçtiklerini belirten Gaytancıoğlu, “Sürekli ithalat ile bu işi çözmeye çalışıyorlar. Yine Bakanın onayı ile mısırda ve arpada 700’bin ton, buğdayda 750’bin ton, 100’bin ton da çeltikte ithalata izin verildi. Bunun etkilerini biz Trakya Bölgesi olarak yakında göreceğiz. Bizde En fazla yetiştirilen ürünlerden bir tanesi çeltik ve doların yükselmesiyle Türkiye’de şuanda üreticinin çok ciddi bir fiyat beklentisi var. Geçen seneki fiyatların çok daha fazla üstüne çıkacak fiyatı 3 liralar civarında tutabileceğimiz bir beklenti varken, sıfır gümrükle 100’bin ton çeltik ithalatına izin verilmesi demek çeltik üreticisini ve Trakya bölgesini yok saymak demektir. Ekonomistler tarımı bilmedikleri için her şeyin fiyatı yüksek biz bunu ithal edelim mantığındadırlar. Bu böyle değildir. Türkiye’de enflasyonu arttıran en önemli nedenlerin başında dolaylı vergiler gelmektedir” dedi.

Özlem Ceylan