‘Tarhanayla' farkındalık yarattılar

Saadet Partisi Edirne İl Kadın Kolları gerçekleştirdikleri basın açıklamasında evde yaptıkları doğal tarhana, erişte, reçel ve kabak tatlısı ikramında bulunarak yerli gıda kullanıma dikkat çektiler.

‘Tarhanayla' farkındalık yarattılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü nedeniyle kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması, gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık oluşturmak için SP İl binasında basın açıklaması düzenledi. Yerli gıda ürünlerine dikkat çeken Saadet Edirne Kadın Kolları’na il ve ilçe kadın kolları açıklamaya katılım gösterdi.

“GDO ve NBŞ Kansere Davetiye Çıkarıyor”

Dünyada gıdaya bağlı olarak yaşanan her tartışmanın altında kıtlık, kaynak daralması, iklimsel değişiklikler gibi sorunlardan çok daha önemlisi, büyük bir adalet sorunu olduğunu söyleyen Saadet Partisi Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Güler İriş şunları söyledi:  “Bu gerçek gıda güvenliği çerçevesindeki bütün tartışmaların temelidir. İnsan sağlığını tehdit eden katkı maddeleri, üretim şekilleri büyük bir tehdit oluşturmakta, GDO, yüksek kimyasal katkılı ürünler en rahat şekilde, maalesef yine gelir seviyesi düşük ülkelerin pazarlarında kendilerine yer bulabilmektedir. Türkiye’deki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve beraberinde mısır şurubuna dayalı nişasta bazlı şekerin (NBŞ) piyasaya hâkim olması, kanser başta olmak üzere, sağlığımız üzerinde pek çok ölümcül sonucu da beraberinde getiriyor”

İnsan sağlığının, özellikle de çocuklarımızın sağlığı maliyeti şeker pancarından düşük olan NBŞ‘lere ticari amaçlar uğruna feda edildiğini ileri süren İriş, uyarılara rağmen, tedbir alınmadığı takdirde 20-25 yıl sonra kanserli olmayanların sayısının parmakla gösterilecek kadar az olacağını iddia edildiğini söyledi.

                          

“İthalat Her Üründe”

Tarımsal alanda dünyada kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden olan ülkemiz maalesef ette, pirinçte, mercimekte, nohutta, limonda, pancarda ve nihayet buğdayda dahi ithalat yapıldığını ifade eden İriş, “Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir. İstatistiklerde ABD’de yıllık kişi başı et tüketiminin 116 kilogram, Arjantin’de 99, Avustralya’da 94 kilogram iken Türkiye’de yalnızca 18 kilogramdır “ diye konuştu.

SP kadın kolları üyeleri yerli gıdaların tüketilmesinin gelecek nesillerin sağlıklı olmasının tek yolu olacağını ve hükümetin bu konuya daha fazla odaklanarak yerli üretime destek olması gerektiğini öne sürdüler.

İpek Deniz