TAMP kapsamında masa başı tatbikat gerçekleştirildi

TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) kapsamında taşkın ve kayıp arama konulu AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi) masa başı tatbikatı gerçekleştirildi.

TAMP kapsamında masa başı tatbikat gerçekleştirildi

Edirne’de meydana gelebilecek sel ve taşkın olaylarında can ve mal kaybının yaşanmaması veya en aza indirilmesi, hazırlanan afet ve acil durum planlarının uygulanabilirliğini gerçekçi ortamlarda test edilmesi, ekiplerin kapasite ve kabiliyetlerinin görülmesi, yönetim fonksiyonu içinde yer alanların karar verme sürecindeki başarısının ölçülmesi amacıyla Edirne 2022 TAMP İl Düzeyi masa başı tatbikatı, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla yapıldı.

Senaryo gereği Edirne’de ve Bulgaristan’da seyreden yağışlı hava etkisini artırarak meteorolojik verilere göre metrekareye 333 kilogram yağış düştüğü konu alındı. Bulgaristan’ın Tunca Nehri üzerinde kurulu bulunan Ivaylograd Barajı’ndaki fazla suyu tahliye etmek amacı baraj kapaklarını açılması sonucu nehirdeki su seviyesi 3 kat yükselmiş ve setleri aşarak taşkın oluşmasına sebep olduğu üzerinde senaryo kuruldu.

Ardından alınan ihbarlara yapılan değerlendirmeler neticesinde İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu, tüm ana çözüm ortağı kurumların çalışma gruplarının katılımıyla toplanılarak Edirne İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Edirne) uygulamaya konuldu.

Türkiye Afet Müdahale Planının bilişim altyapısı olan Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde senaryoda görev verilen çalışma gruplarının AYDES sorumluları tarafından tatbikat eş zamanlı olarak icra edildi.

Tatbikat sonunda 23 adet yerel düzey çalışma grubu plan sorumlularının tatbikatla ilgili görüş ve önerileri alınarak tatbikat sonlandırıldı.

Haber Merkezi