Suyun rengi değişti! Hem insan, hem de hayvan sağlığını tehdit ediyor

Edirne merkeze bağlı Hasanağa Köyü deresi suya karışan atıklar nedeniyle kahverengi akıyor. Balık ölümlerinin yaşandığının görülmesi üzerine derede inceleme başlatıldı.

Suyun rengi değişti! Hem insan, hem de hayvan sağlığını tehdit ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin Hasanağa Köyü deresindeki suyun koyu kahve renkte akmasının ardından köy muhtarının haber vermesi üzerine yetkililer derede inceleme başlattı.  Bölgeye gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, dere ve çevresinde inceleme yaptı. Kirliliğin kaynağını tespit etmek amacıyla çalışma başlatan ekipler, sudan numune aldı.

"Dereden numune alınıp çalışma başlatıldı"

Derenin koyu renk aktığının haberini aldıklarını ve balıkların öldüğünü gördüklerini söyleyen Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün, Durumu valilik, çevre şehircilik il müdürlüğü, tarım il müdürlüğü ve ziraat odasına haber verdiklerini ve numuneler alınıp çalışma başladığını ifade etti.

 "Daha önce defalarca yaşadık bu olayı"

Köyde daha önce de defalarca bu olayların yaşandığını ve balıkların telef olduğunu aktaran Muhtar Üstün,  "Yeni şehir çöplüğü olan katı atık bertaraf tesisinden kaynaklı bir olay. Daha önce defalarca ceza kesilmesine rağmen firma salımı sürdürüyor. Köyümüzün tam ortasından aktığı için en fazla etkilenen merkez burası oluyor. İnsanlar ve hayvanlar burada suyla iç içeler. Sürekli canlı ölümleriyle karşılaşıyoruz. Balık ölümü ile kalmıyor. Bu ölen balıkları yiyen canlılar da hayatını kaybediyor. Suyun içinde balık, kurbağa, kaplumbağa gibi tüm canlılar burada hayatını kaybediyor. Tamamen bir doğa katliamı diyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

"Belediye denetimleri arttırmalı"

Köylüleri hayvanlarını dereye salmamaları yönünde uyardıklarını aktaran Muhtar Üstün,  "Onlar da tedbirlerini aldılar. Firmanın denetimi belediyeye ait. Belediye denetimleri daha fazla yaparak firmanın bu tür olayları yapmasını engel olmalarını istiyoruz" dedi.

"Bu zehirli suyu dereye salmamasını talep ediyoruz"

Katı atık tesisinden salınan zehirli su ile derenin kirlendiğini ve buradaki canlıların öldüğünü gördüklerini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Bu bölge tarımsal sulamanın yapıldığı bir bölge. Uzun zamandan beri ülke ekonomisine nasıl katkı sağlarız verimi nasıl arttırırız diye sulama yatırımlarını arttırmaktan bahsederken, bu şekilde bir durumda zehirli suyun salınması hem tarımsal sulama yaparken bizi sıkıntıya sokacak hem de hayvanlarımızın su içtiği zarar gördüğü bir durum olacak. Muhtarımız büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerini arayıp uyardı ama uyarana kadar su içen hayvanlarımız olabilir. Bu tesiste aslında çok güzel bir arıtma sistemi var. Düzenli çalıştığında bu tarz sıkıntılar olmuyor. Biz o şirketten bu tesis düzenli çalıştırmasını ve bu zehirli suyu dereye salmamasını talep ediyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Derede balıkların ve bir sürü hayvanın olduğunu ve bu zehirli su yüzünden öldüğünü söyleyen Köy sakinlerinden İsmail Tosun, kazların kenara çıktığını ve bu suyun hastalık saçtığını aktardı.

"Asıl sorumlu olan belediyeden ne gelen ne giden oldu"

Yetkililerle birlikte bölgeye giden AK Parti Edirne Merkezi İlçe Başkanı Önder Özcan, "Bu çevre felaketi yaklaşık 3-4 köyü kapsayan hem tarımsal sulamada hem de hayvancılıkta kullanılan bir deremiz. Bundan 6-7 ay önce yine aynı sorunlar yaşanmıştı. İnkar eden bir belediye zihniyeti ile karşılaştık. Ama Çevre Şehircilik il müdürlüğümüzün önceki felaketlerde tuttuğu tutanaklar var. Muhtarımızın da iddia ettiği gibi şuanda arıtma tesisinin hiç çalışmaması olağanüstü bir durumdur. Bu tesis bu zehirli suyu dereye salması ve bu duruma duyarsız kalınması hiç hoş bir durum değil. Şuanda köy halkı, muhtarımız ve çevre şehircilik il müdürlüğü yetkilileri burada. Ama asıl sorumlu olan belediyeden arayan da yok soran da yok gelen de yok. Ne belediye ne il genel meclisi üyeleri ne de belediye başkanı gelmedi. Bu da bir suçluluk zihniyetidir. Üstüne sorumluluk almamaktır. Kaçmaktır. Bugün insandan kaçan yarın oy istemeye yüzü olmayacak konuma gelir" ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan