Sezer 'Projelerimiz 27,9 milyar lirayı buluyor'

Edirne Valiliği il koordinasyon kurulu toplantısı Vali Yunus Sezer başkanlığında gerçekleştirildi. Devecihan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda devam eden 416 projenin son durumu değerlendirildi.

Sezer 'Projelerimiz 27,9 milyar lirayı buluyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Edirne Valiliği il koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Devecihan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda devam eden 416 projenin son durumu konuşuldu.Vali Yunus Sezer’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, 2023 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli projeler değerlendirildi.

Toplam bedel 27,9 milyar lirayı buluyor

Vali Yunus Sezer toplantıda yaptığı konuşmada, 416 projenin toplam bedelinin 27,9 milyar lirayı bulduğunu belirtildi. Sezer, projeler için önceki yıllarda 8,6 milyar lira harcandığı bu yıl içerisinde ise 5,4 milyar liralık ödenek kullandırılmasının planlandığı vurgulandı. 2023 yılının üçüncü yatırım döneminin sonuna kadar ise 2,9 milyar TL harcama yapılarak %53 nakdi gerçekleşme sağlandığı ifade etti.

Sezer, “İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2023 yılının üçüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 2,4 milyar TL'sini merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi %52'dir.

Belediyelerimiz ise 454 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak, %62 'lik bir nakdi gerçekleşme sağlamışlardır.

Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2023 yılı üçüncü yatırım dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 416 projenin 125 tanesi bitirilmiş, 206' si devam etmekte olup 84 proje ihale ve proje aşamasındadır. 1 proje ise tasfiye edilmiştir.” Dedi.

Uygulamaya giren projelerin ilçelere göre dağılımını anlatan Sezer, merkezde 160, Keşan’da 93, Uzunköprü’de 31, İpsala’da 33, Enez’de 21, Havsa’da 20, Meriç’de 12, Lalapaşa’da 11, Süloğlu İlçesinde ise 9 olduğunu 26 projenin ise muhtelif ilçelerde gerçekleştirildiği dile getirdi.

Yatırımların sektörel bazda değerlendirildiği ise projelerin 118'initarım, 121'inidiğer kamu hizmetleri (sosyal-iktisadi), 100'ünüeğitim, 37'siniulaştırma- haberleşme, 19'unusağlık, 10'unu turizm, 7'sini enerji, 3'ünü imalat ve 1 projenin ise madencilik sektörlerinde uygulandığını ifade eden Sezer;“Dönem sonu itibariyle en çok harcama 1 milyar 536 milyon TL ile ulaştırma-haberleşme sektöründe gerçekleşmiş, bunu 592 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri(sosyal-iktisadi), 518 milyon TL ile tarım, 146 milyon TL sağlık, 68 milyon TL ile turizm, 67 milyon TL ile eğitim sektörü izlemiştir.” Diye konuştu.

Sezer, konuşmasının sonunda ise koordinasyon toplantılarına katılımın önemli olduğunu kurum temsilcilerinin en üst düzeyde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Burada çözemiyorsak bakanlıklarda takip edeceğiz"

Toplantıların, "toplanalım ayrılalım" diye yapılmadığını belirten Sezer, "Bu toplantıda alınan kararların bir sonraki toplantıya kadar gerçekleştirilmesi için bütün kurumlarımızın gerekli çabayı ortaya koymasını bekleriz. Belediyelerimiz dahil olmak üzere tüm kurumlarımız önem ihtiva eden konuları burada dile getirsin. Burada çözemiyorsak bakanlıklarda takip edeceğiz. Toplantılara katılımın üst düzeyde olmasını, karar verici arkadaşların özellikle bölge müdürlerinin bundan sonraki toplantılara mutlaka iştirak etmelerini isterim" ifadelerine yer verdi.

Toplantıya vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katılım sağladı.

Burcu Temel