Selimiye'nin mavi çinileri aslına uygun olarak üretilip yerine konuldu

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılının Kasım ayında başlatılan restorasyon çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Caminin minare bölümünde zamanla kaybolan külah altındaki mavi çiniler, İznik'te aslına uygun üretilerek yerine konuldu.

Selimiye'nin mavi çinileri aslına uygun olarak üretilip yerine konuldu

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin restorasyon çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Türk-İslam mimarisinin simge eseri olan Selimiye, yılda 2 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. 447 yıllık tarihi cami, kimliğini asırlardır koruyor. Oluşturulan bilim kurulu tarafından aslına uygun şekilde onarımı yapılan tarihi caminin iç ve dış cephelerine kurulan iskeleler ile önce yıpranan taşları, ardından 594 penceresi değiştirildi. Kubbe içleri de önceki onarımlarda kullanılan çimentodan arındırıldı. Çalışmaların titiz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, tüm vakıf eserlerinde olduğu gibi Selimiye Camii'nde de akademisyenlerden oluşan bilim kurulu heyeti ile çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Çinilerin İznik'te özel üretimi yapılarak çoğaltıldığını aktaran Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Minarelerin külah altında bulunan ve günümüze sadece bir tanesi ulaşan çinileri orijinaline uygun şekilde ürettiklerini ve 2 minareyi de yerlerine monte ettiklerini söyledi.

"Amacımız en az müdahale ile gelecek kuşaklara aktarmak"

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye'yi en az müdahaleyle gelecek kuşaklara güvenle aktarma amacında olduklarının atını çizen Saraç, restorasyon çerçevesinde caminin dış cephe temizlikleri, kubbe onarımları, kurşun işleri, sıva işleri ve dış cephe onarımlarında sona geldiklerini ifade etti.

Caminin kubbe ve duvarlarında yapılan raspalar sonucu elde edilen yeni veriler doğrultusunda kalem işi çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Saraç, "Diğer taraftan minarelerimizin güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sürmektedir. Minarelerimizin külah altında bulunan ve günümüze sadece bir tanesi ulaşan çinileri orijinaline uygun olarak ürettik ve iki minaremizde yerine monte ettik. Onarımı tamamlanan bir minaremizin iskelesini de en kısa sürede sökmeye başlayacağız. Avluda bulunan şadırvanın onarımını tamamladık. Caminin önemli elemanlarından birisi olan kündekari kapı ve pencere kepenklerinin temizlik ve restorasyon çalışmaları devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Restorasyon boyunca caminin ziyarete ve ibadete açık olduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Saraç, daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tamamlanan Selimiye Meydanı'nın yanında  Selimiye Camii'nin de restorasyonunun tamamlanmasının ardından ziyaretçi akını olmasını beklediklerini ifade etti.

Özlem Ceylan