Şarj edilebilir bataryalara dikkat!

Taşınabilir elektronik ürünlerin, uzun ömürlü, bakımı kolay, kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen lityum iyon bataryalar hemen hemen tüm elektronik cihazlarla karşımıza çıkmaktadır. Lityum-iyon veya Li-iyon pil, şarj edilebilir pil türüdür.

Şarj edilebilir bataryalara dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknolojik cihazların hayatımızın her alanında olması, herkesin aklına bataryaların hangi durumda patladığı, nelere dikkat edilmeli sorularını getiriyor.

Lityum iyon bataryalar, günümüzde otomobiller, elektronik cihazlar, elektrikli scooter, elektrikli bisiklete kadar birçok alanda kullanılıyor. Şarj edilebilen lityum iyon bataryaların geliştirilmesi, talep arttıkça hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Lityum iyon bataryalar, Taşınabilir elektronik ürünlerin uzun süreli kullanılabilmesi için yüksek enerji yoğunluğuna sahip, güvenli, uzun ömürlü, bakımı kolay, kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen bataryalar, hemen hemen tüm elektronik cihazlarla karşımıza çıkmaktadır. Uçaklar, yolculuğu daha güvenli hale getirmek için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), lityum iyon pillerin uçakta bulunmasını 1 Nisan 2016'da yasaklamıştı.

Lityum Batarya Neden Patlar ve Nelere dikkat etmeliyiz

Lityum iyon piller yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa kolayca tutuşabilir ya da patlayabileceğini, asla sıcak havada arabada bırakılmamalı ve patlama riskine karşı şişmiş pilleri kesinlikle kullanmamalıyız. En büyük sebeplerden biri yüksek sıcaklık diye aktaran, Edirne Çilingirler Caddes'inde uzun yıllardır Uçkun mühendislikte çalışan elektronik teknikeri Erdem Beşo, ‘’ Pillerin uçlarını kısa devre yaptırtmamalıyız. Pilleri uygun volt ve amper değerindeki şarj aletiyle şarj etmeliyiz. Uygun olmayan şarj aletleri patlamalara sebep olabilir. Pillerin ömrünü kısaltabilir. Ömrünü tamamlanmış pilleri daha fazla kullanmamalıyız. Bir de bu pillerin cihazımızda bittiği zaman aynı özellikte voltaj ve aynı amper değerlere sahip pillerle değiştirmeliyiz. Kullanmadığımız zamanlarda bile bu pilleri kullanma kılavuzunda yazan şekilde şarj yapmalıyız’’. diye konuştu.