Ramazan ayının vazgeçilmezi 'Güllaç' tezgahları süslüyor

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Edirneli tatlıcılar da tezgahlarındaki ürün çeşitliliğini arttırdı. İftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Güllaç, ramazan ayının vazgeçilmezi olarak tezgahlardaki yerini aldı.

Ramazan ayının vazgeçilmezi 'Güllaç' tezgahları süslüyor

Ramazan ayının başlamasıyla esnafların tezgahları şenlendi. İftar ve sahur sofralarını süsleyen çeşitli ürünler vitrinleri süsledi. Ramazan ayının en çok tercih edilen tatlısı olan güllacın satışı başladı. Güllaç fiyatları tatlıcılarda değişiklik gösteriyor

Ramazan dendiğinde akla ilk gelen tatlılardan olan güllaç, hafif ve sütlü bir tatlı olması sebebiyle ramazan ayında vatandaş tarafından yoğun talep görüyor. Güllaç tatlısının üstü birçok şekilde süslenebilmektedir. Ağırlıklı olarak kiraz ve çilek kullanılıyor olsa da bunun yanı sıra muz, kestane, portakal, ceviz gibi birçok şekilde servis edilebilmektedir.

Çilingirler Caddesi'nde26 yıldıresnaflık yapan İbrahim Halil Özer, 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tezgâhlardaki çeşitleri arttırdıklarını söyledi. Özer, iftar sofralarının en gözde tatlısının güllaç olduğunu belirtti.

Özer, güllaç tatlısının diğer tatlılara göre daha hafif ve ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olduğunu dile getirdi.

Özer, yerli müşterilerden ziyade Bulgar vatandaşların tatlı aldığını belirterek Edirnelilerin kalıp şeklinde tatlı aldığını vurguladı.

Bulgar vatandaşların gelmesinden dolayı memnun olduklarını belirten Özer “Vatandaşlar evde bile yapsa maliyeti neredeyse burada satılan fiyatına denk geliyor. Aynı tat olmuyor. Fıstıklı Güllacın kilosu 400 lira, cevizli olanın ise 250 lira. Diğer tatlılar ise cevizli baklava 240 liradan başlıyor, fıstıklı baklava 400 lira, fıstık sarma 700 lira öbür çeşitler 400 liradan başlıyor. Baklavaları genellikle Bulgarlar tercih ediyor. Cuma ve Cumartesi günleri Bulgar vatandaşlar geliyor ve yoğunluk oluyor. Onların gelmesi bizi çok memnun ediyor.” Dedi.

Son yılların en durgun Ramazan ayını yaşadıklarını aktaran Özer, "26 yıldır bu mesleği yapıyorum ama daha önce böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Güllaç aslında Ramazan ayının en çok tercih edilen çeşitleri arasında yer alıyor. Ama alan çok az kişi var." Şeklinde konuştu.

Doğukan VURGUN