Ramazan ayında sindirime yardımcı olan şifa bitkisi 'Demirhindi'

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Osmanlı döneminden kalma Demirhindi bitkisinde elde edilen şerbet iftar sofralarını süslüyor.

Ramazan ayında sindirime yardımcı olan şifa bitkisi 'Demirhindi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan ayında vatandaşlar iftar sofralarında serinlemek ve sıvı ihtiyacını gidermek için şerbet tercih ediyor. Vatandaşlar tarafından Demirhindi bitkisinden elde edilen şerbet en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Osmanlı döneminde birçok hastalığa iyi gelen, sindirmeye yardımcı olan ve vücudun sıvı-şeker dengesini sağlayan demirhindi bitkisiyle yapılan şerbet ramazan ayının en çok tercih edilen ürünleri arasında yer alıyor.

Ramazan ayının bereketiyle geldiğini ve havaların serin olduğunu belirten Aktar Gökhan Baraz, “Vatandaşlar uzun süre aç kalacağı için iftarda ve sahurda tok tutan demirhindi bitkisini tercih ediyor. Ramazan’ın ilk günleri olmasına rağmen demirhindi bitkisine talep çok fazla.” Dedi.

Demirhindi bitkisinin hem tokluk hissi verdiğini hem de hazmı kolaylaştırdığını belirten Baraz, "Vakumlanmış halde satışını yapıyoruz. O yüzden bir kibrit kutusu kadar büyüklüğündeki demirhindiyi 1 buçuk litre suya koyup 1 litre kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakılıyor. Çay bardağı ile içilebilir. Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilir. Ama iftarda yemekten 1 saat sonra tüketilebilir. Sahurda tüketildiği zaman ise vücut direncini arttırma, halsizlik ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

Demirhindinin bağışıklığı güçlendirdiğini dile getiren Baraz, “Demirhindi bitkisi lezzeti yanında Ramazan şerbeti faydaları ile de dikkat çeker. Vücuda en iyi şekilde sıvı takviyesi yapılmasına yardımcı olan bu içecek, aynı zamanda oruç tutmayı kolaylaştırır. Sahurda, iftarda ya da Ramazan dışında her zaman tüketilebilen şerbetler, serinlettiği gibi vücudun daha iyi çalışmasına da yardım eder. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ise bağışıklık sistemini güçlendirir.” İfadelerini kullandı.

Baraz, demirhindinin ramazan ayında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer aldığını belirterek faydasını bilen vatandaşların Ramazan ayı başlayınca gelip aldığını aktardı.

Birçok lezzettin unutulmaya başladığını söyleyen Baraz, “bu zamanın alışkanlıklarından dolayı ve yaşam koşullarına bağlı lezzetler unutuluyor bunlardan biriside şerbetler.  Osmanlı kültürüne ve mutfağına özgü gelenekleri günümüzde de yaşatmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Demirhindinin Ramazan ayında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer aldığının vurgulayan Baraz, "Demirhindi Osmanlı döneminde sofralarda yaygın olarak yer alığı için günümüzde de faydasını bilenler Ramazan ayı başlayınca gelip alıyorlar. Şerbetin içine karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limonda eklenilerek tüketilebilir.”

Baraz, demir hindi bitkisinde elde edilen şerbetin içine karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limonda eklenilerek tüketilebildiğini dile getirdi.

İpek Esma Çeşme