Pomak kültürünün eşsiz lezzetleri vatandaşlarla buluştu

Edirne'de Türk Mutfağı Haftası kapsamında Havsa İlçesi'ne bağlı Naipyusuf köyünde unutulmaya yüz tutmuş 'Pomak Yemekleri' vatandaşlara ikram edildi.

Pomak kültürünün eşsiz lezzetleri vatandaşlarla buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen "Türk Mutfağı Haftası" başladı. Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen haftanın teması, "Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Atıksız, Geleneksel, Sağlıklı" olarak belirlendi. Hafta kapsamında Edirne’nin Havsa İlçesi’ne bağlı Naipyusuf Köyü’nde unutulmaya yüz tutmuş yemekler yapılıp ikram edildi.

Bu yıl Türk Mutfağı Haftası bu teması sürdürülebilir, atıksız, geleneksel ve sağlık temasıyla başladı.

Türk Mutfağı hem yurt içi hem de yurt dışında çeşitli etkinliklerle tanıtılıyor. Edirne’nin Havsa İlçesi’ne bağlı Bulgaristan’dan göç edenlerin yaşadığı Naipyusuf Köyü’nde bu kapsamda unutulmaya yüz tutmuş Pomak yemekleri yapılıp katılımcılara ikram edildi.

Etkinlik ilçe belediyesi ve ilçe kadın üreticiler kooperatifi öncülüğünde köyün düğün salonunda gerçekleştirildi.

Pomak kültürüne ait 20 çeşit yemek vatandaşlara ikram edildi

Türk mutfağı haftası kapsamında unutulmaya yüz tutmuş yemekler hazırlandı. Yemeklerin tamamı eski teknikleriyle yapılıp sunuldu.

Etkinlikte Pomak kültürüne ait 20 çeşit çorba, yemek, börek ve tatlı yapıldı.

Etkinlikte konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Osmanlı’ya asırlar boyunca başkentlik yapmış çok güzel bir coğrafyada yaşadıklarını söyledi.

Edirne’nin payitahtlık unvanı olan kadim bir şehir olduğunu anlatan Kırbıyık, “Bu şehrin bize kattığı son derece Önemli, kültürel bölgeler var. Kültürel değerler var. Her gün bunu yaşarken biraz daha teneffüs ediyoruz. Biraz daha ruhumuzda hissediyoruz. Tabii bizlerin devlet olarak, millet olarak temel vasıflarımızdan birisi, sorumluluklarımızdan bir tanesi. Bu milletin, Türk milletinin olduğu kültürü korumak ve yaşatmak. Bu kültürel ögelerin içerisinde en önemli unsurlardan bir tanesi de mutfak. Biraz önce Kültür ve Turizm İl Müdürümüzün de ifade ettiği üzere tabii Türk mutfağı deyince dünyada müstesna bir yere sahip olduğunu hemen altını çizerek belirtmek gerekiyor. İnanılmaz Geniş bir yelpaze içerisinde çünkü ülkenin doğusuyla, güneydoğusuyla, Karadeniz'iyle, İç Anadolu’suyla, Ege'siyle hakikaten çok farklı bir mutfak zenginine sahip olduğunu hepimiz biliyoruz.” Dedi.

Türk mutfağının dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Kırbıyık, geniş bir yelpaze içerisinde çeşitli yemeklerin ülkenin dört bir yanında var olduğunu kaydetti.

Trakya’da çok daha özellikli yemeklerin olduğuna değinen Kırbıyık, bölgede gastronomi açısından zenginlik yaşandığına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“Biraz önce masadan Kars'ta bu yazılara bakarken hakikaten birçok yemeği ilk defa ismini gördüm. Benim için de farklı bir deneyim olacak. Edirne yemeklerini büyük oranda öğrendiğimizi düşünüyorduk ama Naipyusuf Köyü'ne geldiğimiz Pomak yemekleri boyutuyla yeni yeni birçok yemeği de burada keşfetmenin heyecanını sizlerle birlikte yaşıyoruz.  Tabii beni burada mutlu eden diğer bir husus da sizin burada göstermiş olduğunuz birlik ve beraberlik. Bunun için de her birinize ayrı ayrı kutluyorum. Tebrik ediyorum. Havsa Belediyemizin önderliğinde yine Kadın Girişimciler Kooperatifimizin önderliğinde kaymakamlığımızın koordinasyonunda gerek köy muhtarlığımız gerek köy halkımız, hanımefendiler hakikaten müthiş bir birliktelik sergilemişsiniz.”

Etkinlikte konuşan Edirne Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk de Türk mutfağı haftasının önemine değindi. Soytürk, Edirne’nin Osmanlı’ya bir asır boyunca payitahtlık yaptığını hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Bu yılki etkinliklerimiz Sadece şehir merkezinde değil, Keşan, Havsa, Uzunköprü, Lalapaşa ilçelerinde de devam edecek. Bu etkinlik bugün burada Pomak kültürü ve Pomak yemeklerini tanıtacağız. Bolluğun ve bereketin coğrafyası şehrimizi tanıtmanın en eski yolu gastronomidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hedefimiz turizmde konaklama geliri kadar gastronomi geliri de elde etmektir. Bunun için şehrimizde gastronomik zenginliğimizi her platformda anlatmaya devam ediyoruz.”

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan ise yöresel lezzetlerin yavaş yavaş kaybolduğuna vurgu yaptı.

Balkan, etkinlikteki hedeflerinin Pomak kültürünü vatandaşlarla tekrar buluşturmak olduğunu söyledi.

Doğukan Vurgun