Petek temizliği tesisat ömrünü uzatıyor, enerji tasarrufu sağlıyor

Kış aylarında yoğun şekilde kullanılan kalorifer ve peteklerin uzun ömürlü olması için periyodik bakım yapılması gerekiyor. Bakımla sadece kalorifer ve peteklerin ömrü uzatılmıyor aynı zamanda enerjiden de tasarruf ediliyor.

Petek temizliği tesisat ömrünü uzatıyor, enerji tasarrufu sağlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle kış aylarında hava şartlarına bağlı vatandaşlar ısınma ihtiyaçlarını doğal gaz, sıvı yakıt veya katı yakıtla sağlıyor. Isınma ihtiyacının karşılanması için evlerde bulunan kalorifer ve petekler büyük rol oynuyor.

Kalorifer ve peteklerin uzun ömürlü olması için periyodik bakım yapılması gerekiyor. Bakım sadece kalorifer ve peteklerin ömrünü uzatmıyor aynı zamanda enerjiden de tasarruf sağlıyor.

Bakımla birlikte ısınma verimi artıyor, ısı seviyeleri daha verimli şekilde eve dağılabiliyor. Peteklerdeki temizlik suyun saf olmasından geçiyor.

Petek ve kalorifer içerisinde bulunan tortu, çamurlaşmış tesisat ısınma verimliliğini düşürüyor.

Özellikle radyatörlerin alt kısmına çöken ve suyun hareket etmesini engelleyen maddeler kombiyi zorlayarak doğalgaz enerjisinin fazla tüketilmesine neden oluyor.

Petek tesisatı temizlemede en etkili yöntemin makineli işlemin olduğunu belirten Kombi bakım ustası Selami Kuzu “Kalorifer peteğiniz yüksek ısılarda bile üstü sıcak altı soğuk ise yapılmalı. Kombinizin altında bulunan filitre ye kalorifer peteğinizden kopan çamur kıvamında parçacıklar takılıyor bu da su silkülasyonunu engelliyor.” Dedi.

Kuzu, petek temizliği yapıldığında ısı iletimin hızlandığını ve kombinin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini aktardı.

Yüksek miktarda fatura geldiği takdirde profesyonel destek alınması gerektiğinin altını çizen Kuzu, “Isınma sıklığına göre değişiklik gösterebileceği gibi, daha öncelerinden yola çıkarak eğer faturalarınızda daha yüksek miktarlar gelmekteyse petek temizliği konusunda profesyonel bir destek almanız gerekebilir.” İfadelerini kullandı.

Petek ve kombi sıkıntılarından bahseden Kuzu, “Peteğin vanasından su kaçırdığını ve bu sızan suyun paslı olduğunu görüyorsanız, eşit şartlarda olmanıza rağmen diğer tanıdıklarınızdan daha fazla fatura ödemekteyseniz, peteklerde kısmı ya da geç ısınma problemleriniz varsa, kombiden her hangi bir beklenmeyen ses geliyor ve arıza veriyorsa, kombi bakımlarını yaptırmanıza rağmen halen ısınmakta verim alamıyorsanız, eğer ki kombi filtresini çıkardığınızda toz ve çamurla karşılaşmaktaysanız, petek temizleme işlemlerine ihtiyacınız var demektir” dedi.

Petekler kirlenirse, bakımı yapılmazsa yaydıkları ısının azalacağını söyleyen Kuzu,  bu durumun evin ısınmasını engelleyeceğine değindi.

Vatandaşları petek temizliği için uyaran Kuzu, “Petek temizliğini düzenli olarak yaparsanız, kombinizi daha düşün derecelerde çalışarak ısınabilirsiniz. Kombiye uzak olan petekleriniz bile yeterli ısıyı verebilir. Enerji tasarrufu sağlamak için peteklerinizin temizliğini düzenli olarak yaptırmaya özen gösterin” dedi.

Doğukan Vurgun