Öztürk'ten çiftçilere hastalıklar ve küllenmeye karşı ilaçlama önerisi

Kurak geçen bir kış mevsiminin ardından bölgede etkili olan yağışlar, tarlalara can suyu, çiftçilere umut oldu. Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışların, buğdayın gelişimine olumlu etkileri oldu. Mart ayında yeterli yağış düştüğünü belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, çiftçilere doğru ilaçlamayla önüne geçilebilen kök boğazı ve külleme hastalığıyla mücadeleye başlamaları konusunda uyarıda bulundu.

Öztürk'ten çiftçilere hastalıklar ve küllenmeye karşı ilaçlama önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, mevsim normallerine uygun yağışların devam etmesini ümit ediyor. Yağışlı günlerin, tarım sektörü için olumlu bir dönemin habercisi olduğu ifade ediliyor. Ancak tarlalarda görülen yabancı otlar, hububatın verimini düşürüyor, ürünün kalitesini olumsuz etkiliyor ve tohumluk değerini azaltıyor. Özellikle erken çimlenip hızla gelişen bu ot türlerinin hububat tarlalarında yaygınlaşması, çiftçilerin ürün kaybını artırıyor.

Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri, çiftçilere düzenli olarak ekili arazilerini kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Yabancı otların erken fark edilerek mücadele edilmesi, hububat verimliliğini ve ürün kalitesini yükseltiyor. Yabancı ot mücadelesi için tarım uzmanlarının önerilerine uygun ilaçlama ve kültürel uygulamaların yapılması, çiftçilerin karlı bir üretim yapmalarına katkı sağlayabiliyor. Ziraat Odası ekipleri, çiftçilerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olmalarının, tarım sektöründe daha verimli bir üretim sürecini beraberinde getireceğini vurguluyor.

Lalapaşa Ziraat Odası Taner Öztürk, hububat üretimi yapan çiftçilere önemli bir uyarıda bulunarak, yabancı otların tarım alanlarında ciddi sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Sıcak ve kurak geçen Şubat ayından sonra Mart ayı ile birlikte hava sıcaklıklarının normale döndüğünü ve mevsim normallerine yakın yağış görüldüğünü söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı  Taner Öztürk, Buğdayların çok ihtiyacı olan yağmurun zamanında geldiğini ve çiftçileri sevindirdiğini ifade etti.

 Çiftçilerin kışın yabancı otla mücadeleyi iyi yaptığını ve  bu yüzden sorun çıkmadığını belirten Öztürk, sadece yağışlar sonrası erken ekim yapan ve fazla azotlu gübre kullanan çiftçilerin tarlalarında yüzde 10-15 oranında alan alan yatmalar olduğuna değindi.

Çiftçilere ilaçlama önerisi

Yağış miktarının artması ve hava sıcaklıklarının yükselmesine bağlı kök boğaz hastalığı görülebileceğine dikkat çeken Öztürk, "Bundan sonra yağış miktarının artması ve hava sıcaklığının yükselmesi ile beraber kök boğaz hastalığı görülmeye başlanacaktır. Hastalık görülmeye başlamadan çiftçilerimize buldukları boşlukta ilaçlamalarını yapmaları önerisinde bulunuyoruz. Yatan buğdaylar için de sadece kalsiyum  yani içinde üre veya azot nitratı olmayan gübreleri kullanmaları gerekir. Önümüzdeki günlerde yağışların bol olmasını bekliyoruz. Bu yüzden bu hastalıklara ve küllenmeye karşı derhal ilaçlama yapmaları lazım. Tarlaları sık sık kontrol etmeleri ve ziraat odasındaki uzmanlardan bilgi alarak hareket etmeleri gerekir" ifadelerine yer verdi.

"Mart ayındaki yağışlar buğdayın gelişimini güzel etkiledi"

Mart ayında Lalapaşa bölgesinin 60-70 kilo arasında yağış aldığını ve etkili olan yağışların buğdayların gelişimini çok güzel etkilediğini dile getiren Öztürk, Önümüzdeki 15 gün de yağış olmasını bekliyoruz. O yağışlar da etkili olursa ve çiftçilerimiz kök boğaz ve küllenme hastalıklarından ürünlerini koruyabilirse Nisan ayındaki yağışlarla birlikte güzel bir verim alacağımızı düşünüyoruz. Şuanda Şubat ayında etkili olan yağışların ardından  buğdaylar fazla boy verdi. Bundan sonra havalar çok soğuk olmazsa bir verim kaybı olmaz. Mart ayı yağışları yeterli, Nisan ayında gelecek her yağış da fayda sağlayacaktır" dedi.

İpek Esma Çeşme